Penselvård – eller brist därpå

Vi målar det mesta i vårt renoverande med linoljefärg.

Det viktigaste rådet som står överallt när man läser om att måla med linoljefärg är att man ska satsa på penslar av bra kvalitet. Alltså penslar som kostar ett par hundra. Välgjorda, kvalitet, bra grejer.

När man har använt dem ska man vårda dem – rengöra si, vårda så, etc. Helst även behandla dem på diverse sätt innan de används första gången också. Och om man vårdar dem rätt så kn de hålla typ hur länge som helst – jag undrar om de inte blir bättre med tiden också?

Det rådet skiter vi högaktningsfullt i.

Jag antar att de där råden riktar sig till människor som kan styra sin tillvaro – som kan bestämma att idag ska jag måla, och då går ut och börjar förberedelserna tidigt på morgonen, tar paus när det passar målningen, och när dagens arbete är slutfört framåt kvällen i lugn och ro kan ägna en god stund åt penselvård.

Alltså inte småbarnsföräldrar.

Som småbarnsförälder kan man inte planera sin tillvaro. Man kan ha som ambition att man ska måla en viss dag, men man kan inte vara säker på om det blir av eller inte. Man vet inte ens när man går ut för att börja om det kommer att bli av. Det man däremot vet är att man med största sanolikhet kommer att bli avbruten. Barn behöver byta blöja (okej, inte här längre) eller ha hjälp på toa. Barn slår sig eller börjar bråka. Eller bara kommer för att prata. Och så blir de hungriga, så man måste gå och fixa mat – betydligt oftare och mindre flexibelt än vuxna.

(Ja, vi är två föräldrar. Det är en av oss som är barnansvarig och en som går och målar eller vad det nu är som ska göras. Det betyder INTE att den målande kan jobba ostört. Åtminstone inte i flera timmar – kanske en eller i allra bästa fall två timmar.)

Totalt kan man alltså ofta räkna med två timmars effektivt arbete på en dag. Om man har tur. Den tiden vill man inte lägga på penselrengöring.

Dessutom tror i alla fall jag ofta att jag ska gå ut och fortsätta en stund till – efter maten eller så – men sedan kommer något (barnrelaterat) emellan (till exempel tiden äts upp av trotsbråk), och så blir det inte mer målat den dagen, och inte heller den veckan, kanske inte ens den månaden.

Då kan man inte ha fina dyra penslar.

Därför köper vi istället billiga skitpenslar från ÖoB och liknande. Och när jag har målat klart för dagen så stoppar jag penseln i en plastpåse och sätter om ett gummiband. Det innebär för det mesta att penseln går att använda nästa gång jag kan måla. Och om inte så har vi råd att slänga den och ta en ny.

Ja, det är slöseri. Och överlevnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *