Nytt försök med Mossagården

Att handla ekologisk mat när man bor utanför en liten håla är ibland en utmaning. Sortimentet är begränsat, minst sagt. Det är en ständig avvägning mellan hur mycket man vill ränna runt mellan olika affärer, släpa hem på tåget från Malmö – eller välja en annan prioritering, nämligen att gynna den lokala handlaren, med allt vad det innebär när det gäller transporter och sånt.

För ungefär tre och ett halvt år sedan gjorde vi därför ett försök med att prenumerera på ekologiska grönsakslådor från Mossagården. Det blev inget långvarigt försök.

Dels var det ruskigt osmidigt att ta sig iväg med två ungar, varav den ena var bara ett par månader, till den gemensamma utlämningsplatsen i byn. (Ja, det går att få hemlevererat för en extra kostnad.)

Dels – och det var nog en betydligt viktigare del i det – så passar inte de färdiga lådorna oss. De färdiga lådorna innebär att man själv inte kan bestämma vilka grönsaker man ska få. Man kan få allt mellan himmel och jord. Visst, man får veta några dagar innan vad lådan innehåller, så att man kan planera. Men man kan inte bestämma.

Man ska alltså anpassa sin matsedel helt utifrån de grönsaker man får i lådan. Och det är ärligt talat inte så enkelt. Inte med flera olika viljor och smaker i familjen. Inte när man dessutom har ett antal andra aspekter man hela tiden försöker ta hänsyn till. Som sånt här att försöka köpa saker i affären utifrån vad som är nersatt i pris för att det börjar bli för gammalt. Eller för den delen att man försöker köpa det som faktiskt finns ekologiskt i den lokala affären just där, för att de ska fortsätta med det. Och så vidare.

Varje gång fanns det till exempel med någon sorts sallad. Av sådan här allmän tråksalladstyp, som jag avskyr.

Att då hela tiden försöka anpassa sin kosthållning efter en färdig låda, det blev helt enkelt för mycket dåligt samvete. Ett konstant malande i huvudet av att försöka få ihop de olika ingredienserna med allting annat, och ändå inte behöva slänga något. En viktig princip för att inte slänga en massa mat är ju att bara köpa sånt man faktiskt kommer att äta.

(Ja, jag förstår helt resonemanget bakom de färdiga lådorna. Men det passar inte oss.)

Men… man kan faktiskt köpa specificerade saker från Mossagården också, och inte bara färdiga lådor. Visst, det finns inte så mycket att välja på, men lite av basutbudet på vegetabilier går att lösa. Så nu gör vi ett nytt försök, på potatis, morötter, apelsiner, äpplen och lite sånt.

För det är ju en alldeles fantastisk lösning de erbjuder, trots allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *