Det här med minskad energiförbrukning…

När vi gick med i 100koll (Eons energisparexperiment) räknade jag egentligen inte med att vi skulle lyckas särskilt bra. Vi hade redan gjort en massa små saker (sånt där som lampor), våra vitvaror är i huvudsak någorlunda nya och det ligger inte alls i vår plan för det här året att göra något ytterligare just på den fronten. Dessutom hade vi nyligen skaffat ett elelement. Det vi möjligen skulle kunna minska på var mer av typen släcka lampor och använda elen förnuftigare i vardagen. Men vi gick med, för jag tyckte det var intressant, både ur privat och jobbmässigt hänseende – det hade känts märkligt att inte gå med, liksom.

Vi satte trots allt upp ett mål; ett lågt mål, och jag var ändå tveksam till om vi skulle kunna nå det.

Enligt siffrorna vi möts av när vi loggar in har vi lyckats extremt bra och har en mycket kraftig elbesparing. Så bra att jag har svårt att tro på det. Men samtidigt måste jag ju utgå från att Eon, som ju faktiskt står för vårt elnät, har koll på vad vi förbrukar.

Alltså måste elbesparingen i huvudsak bero på en sak: vi använder mer pellets och mindre el i pannan.

För så här är det: Vår panna kan värmas med antingen pellets eller el.

I ”normalläget” värmer vi med pellets. Men sedan finns det en massa skäl till att vi tillfälligt då och då kör på el:

  • Vi har glömt eller inte hunnit fylla på pellets.
  • Vi har glömt eller inte hunnit sota pannan.
  • Pannan har av någon annan anledning fått driftstopp (trasiga komponenter, roster som hamnat snett, pellets som fastnat i röret, och så vidare).

Flera av sakerna ovan handlar om tidsbrist, stress eller en förvirrad tillvaro (som småbarnsförälder, beroende av jobb och så vidare) som gör att saker inte blir gjorda när de borde göras. Och när pannan av den ena eller andra anledningen stannat, så krävs det att det finns någon som har tid och ork att sota, bära in pellets, felsöka och eventuellt ringa reparatör etc. Om ingen hinner eller ingen orkar så slår man över på el.

I år har vi alltså kört på el i mindre utsträckning. Och ja, det är nog sant. Och det beror på flera saker. Barnen är större, det är lättare att ta sig tid att sota pannan och bära in pellets. Och så har vi haft mindre strul med pannans fungerande i allmänhet. Och lite lite har väl 100koll bidragit till att vi ansträngt oss att inte gå på el.

Och jo, jag har sett hur hutlöst mycket el det gått de dagar vi faktiskt gått på el. Så siffrorna stämmer säkert.

Men frågan är hur intressanta de är. Det är ju inte en energibesparing som visas utan ett byte av energikälla. Och visst, det anses väl bättre att använda högvärdig energi som el tillannat än uppvärmning, så på det sättet är det ju bättre. Självklart tycker vi det, annars hade vi köpt en elpanna istället.

Men den där siffran som ger oss märkliga tillbyggnader i grannfejden är ju en ganska meningslös siffra.

Idag har vi för övrigt fått en vattenfallsfortsättning på swimmingpoolen på vår takterass. Och så har vi fått ett nytt äppelträd, på en ny plats. Spännande att även träd kan växa till fullstorlek över en natt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *