Textilåtervinning på gång!

Minns ni att jag klagade på att ingen återvinner gamla kläder? Nu verkar något vara på gång:

 

En anläggning där gamla kläder blir nya kläder – det är Renewcells plan.

– Det finns inget liknande i dag, säger Henrik Norlin, en av ägarna till det nybildade företaget till TT.

Tekniken har utvecklats på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och gör det möjligt att återvinna fibrer från textilier. På torsdagen stod det klart att Renewcell tecknat en avsiktsförklaring med Vänersborgs kommun och Innovatum AB om att bygga en demonstrationsanläggning på Vargön, en satsning som kostar ungefär 22 miljoner kronor och ger ett tiotal nya jobb.

– Vi bygger demonstrationsanläggningen för att skapa ett stort förtroende för den här tekniken, för att få intressenter som kunder och leverantörer att förstå att det här är på gång, säger Henrik Norlin.

Planen är att demonstrationsanläggningen ska stå klar i slutet av 2013 och en återvinningsanläggning byggas till 2015. Återvinningsanläggningen beräknas ge mellan 400 och 500 arbetstillfällen och ska kunna ta emot insamlad textil från hela Skandinavien.

Skithäftigt, ju! Och inte en dag för tidigt.

2 responses to “Textilåtervinning på gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *