Är det bra eller dåligt för miljön att handla på rea?

Jag handlar ofta mat som har nedsatt pris för att den snart passerar bäst före-datum. Inte minst kött. Jag gör det för att jag tycker det är bättre att maten äts upp än att den slängs. Det är alltså en fråga om resurshushållning, men också respekt för djuren, odlare etc. Men vissa människor invänder och säger att det likafullt är dåligt, att även när jag köper kött som annars skulle slängas en timme senare och bara betalar halva priset så stöttar jag köttindustrin, och att det enda sättet att få tillnågon förändring är att aldrig köpa kött.

Tja, det kan ju diskuteras. Ur mitt perspektiv är ätandet av bästföreköttet en miljöåtgärd.

Jag resonerar på liknande sätt kring andra reavaror. Men där känner jag ändå ibland en större tveksamhet.

Vi tar exemplet kläder – för det handlar ofta om just kläder.

Vi ska ju dra ner på klädkonsumtionen, precis som all annan konsumtion. Alltså ska vi köpa så lite kläder som möjligt. Helst inget alls eller i alla fall bara begagnat ;-) Och ska vi köpa nytt så ska vi bara köpa det som är ekologiskt, giftfritt och där arbetarna haft bra förhållanden.

Samtidigt produceras det hutlösa mängder kläder, alldeles för billigt, med alldeles för dålig miljöhänsyn.

Om vi nu minskar vårt klädköpande, eller över huvud taget så länge klädindustrin producerar mer än folk köper, så kommer det att bli kläder över som inte blir sålda.

Vad ska hända med dem? Ska de bara slängas? Eldas upp? Deponeras? Hamna i någon sorts evighetslager? Eller vad?

På något vis utgår jag från grundprincipen att det som har producerats ändå måste användas. Om jag köper kläder på ”halva reapriset” så tjänar affären absolut inga pengar på mig. Alltså får de ändå den tydliga signalen om att de producerar för mycket, att produktionen behöver minska, för att det här inte är ekonomiskt lönsamt för dem (tvärtom måste de ju gå rejält back på det).

Men Råd&Rön skrev i något jeansreportage för ett tag sedan att man (om man ville att jeansindustrin skulle bli bättre) INTE borde köpa på rea. Det framgick dock inte varför.

Självklart ska man inte handla saker på rea som man inte behöver. Man ska aldrig handla mer än man behöver. Och ”bra” produkter, alltså sådana man vill gynna – ekologiskt, fairtrade, miljömärkt och på annat sätt bra produkter – bör man ju i möjligaste mån köpa till ordinarie pris, även om det är dyrare, för vill man att dessa produkter ska finna måste tillverkarna och återförsäljarna klara sig.

Och hur bra eller dåligt det är att handla på rea beror ju också på vad som faktiskt händer med de kläder affärerna aldrig lyckas sälja på slutrean.

Men tja, givet allt det där… så är det skitsvårt, eller snarast omöjligt att veta vad som är rätt. Jag tycker att det borde vara vettigt att köpa en del av de saker man faktiskt behöver på rea. Speciellt eftersom vi då får råd att köpa en del annat som fullpris dyra ekokläder.

Men jag vet inte.

Är det någon därute som vet så får ni gärna berätta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *