Att rusta sig för kommande väder

SMHI har utfärdat klass 2-varning för kraftigt snöfall och klass 1-varning för blåsten; ikväll eller inatt kommer snöstormen.

Sydsvenskan kom i morse med fyra tips inför snöovädret – i korthet handlar det om att 1. ta på sig mössa halsduk och handskar, 2. planera för att det kan ta längre tid att resa, 3. undvik att ge dig ut på vägarna och om du gör det ha vinterdäck, 4. ifall du är ute med båt ska du inte lita på var det brukar finnas grund eftersom vattenståndet kan bli lågt, och dessutom blåser det ordentligt till havs. (Dessutom vill de att vi ska skotta framför brevlådan för att underlätta för tidningsbäraren – samt för säkerhets skull skaffa oss inloggning till webbtidningen.)

Jag vet inte jag, men är inte ovanstående tips så självklara saker att de inte borde behöva tipsas om? Att klä på sig ordentligt, ha vinterdäck om man ska köra i vinterväglag, och planera för att det kan ta längre tid att köra? Och vilken vettig båtägare ger sig alls ut vid sådana här väderförhållanden?

Vi förbereder oss på andra sätt. Ser till att fylla på pellets. Kollar att det finns ved. Köper hem nödvändigheter (det är ruskigt tråkigt att stå utan toapapper när det är omöjligt eller förenat med livsfara att ta sig till affären). Ser till att ställa snöskyfflar och snöslädar på lämpliga ställen. Ställer bilen längst ut på infarten för att inte behöva skotta mer än nödvändigt. Håller koll på väderprognoserna på fyra olika sajter ;-)

Jag förbereder mig på att jobba hemifrån. Åtminstone imorgon, kanske även på onsdag. Jag har möjlighet, och jag har chefens tillåtelse.

I att förbereda sig på att jobba hemifrån ingår dels att ta med sig de saker som behövs hem, dels att kolla upp så att det finns någon annan som kan lösa det som måste göras på plats – och annars hitta andra lösningar. Att ha beredskap för hur det kan bli.

Så jag mejlar en kollega för att undersöka om det finns någon annan som kan fixa en grej, ifall jag inte kan komma på onsdag.

Han svarar att han just lyssnat till en detaljerad väderprognos – snöandet kommer att avta under tisdagseftermiddagen, så det borde inte vara några problem för mig att ta mig till jobbet, tycker han. Skulle problem uppstå tar vi det sedan.

Jahaja.

Men alltså, jag har bott på Söderslätt nu i drygt tio år. Och jag har barn.

Att snöandet avtar är liksom bara en ganska liten del av det. Det finns så många andra aspekter:

  • Så länge det blåser kommer snön inte att ligga stilla. Den kommer att fyka över slätten och bilda höga drivor. Även om vi har bra snöröjning, så kan det mycket väl vara omöjligt att ta sig fram en halvtimme efter att snöplogen passerat.
  • För att alls komma iväg måste jag skotta så att bilen kan komma ut på vägen. (Nej, jag kan inte ställa bilen på vägen, då kommer inte snöplogen fram.)
  • Jag måste prioritera att kunna få iväg barnen till skola och dagis. Bara att ta sig in till byn kan vara förenat med fara.
  • Om jag sedan ska ta mig till jobbet måste jag först köra en mil till stationen, och sedan ta tåget (bara hälften av tågen kommer att gå imorgon, har Skånetrafiken redan deklarerat). Även om jag kommer fram, så ska jag räkna med att det förmodligen tar mycket längre tid än vanligt.
  • När jag väl tagit mig till jobbet så måste jag sedan åka hemåt tidigare än vanligt för att vara någorlunda säker på att lyckas ta mig hem innan dagis och fritids stänger.
  • Det är ganska dumt att ta risken att köra fast i snön. Speciellt eftersom jag kommer att vara ensam vuxen hemma. Det är dumt oavsett om barnen är med mig i bilen eller om de är kvar i barnomsorgen (dumt på olika vis).

Och ja, visst, om man har viktiga skäl att ta sig iväg så visst, då får man ju försöka lösa det, och hoppas på tur. Samt bygga upp nödlösningar för hur man i så fall gör om jag till exempel inte lyckas ta mig hem och alltså inte kan hämta barnen etc.

Men det verkar liksom lite dumt att ta den risken i onödan. Det känns liksom vettigare att planera för att eventuellt inte kunna komma till jobbet och att se till att förbereda för de små problem som det eventuellt skulle kunna innebära. Speciellt med tanke på att min närmsta chef dessutom sagt att det är lämpligt att vi som pendlar jobbar hemifrån för att inte riskera liv och hälsa.

För övrigt visar väderprognoserna att det ska fortsätta snöa även på onsdag. Det är inte bara tisdagens snö om kan fortsätta yra omkring, det kan fortsätta förvärras.

Eller så är det lugnt och jag kan ta mig till jobbet på onsdag. Det är förstås också fullt möjligt.

Men att rusta sig för vad som kan komma är att ha framförhållning. Och att utgå från att vi inte säkert vet. Förbereda sig på att det kan bli besvärligt.

One response to “Att rusta sig för kommande väder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *