När nån har dött

När någon kändis dör är folks reaktion numera att skriva en kommentar på sociala medier. Och det allra vanligaste är att de skriver RIP. Eller möjligen utskrivet på svenska, ”Vila i frid”.

Jag förstår ju att tanken är fin. Jag har liksom inget emot det. Men det är ändå inte utan att det fascinerar mig lite. Och visst, jag är ateist, men i vårt sekulariserade Sverige förväntar jag mig att väldigt många precis som jag faktiskt ser döden som slutet. Så varför känner så många människor ändå att det vettigaste att skriva när någon dött är ”Vila i frid”? Är det för att det är enkelt och neutralt och man kommer på något bättre?

För mig känns det rimligare att skriva ”Tack för allt” eller ”Vi kommer att sakna dig” eller nåt sånt. Inte för att jag tror att den döde kommer att läsa det eller så, men för att det ju är vad hen gjorde i livet jag vill påtala värdet av, på ett eller annat sätt.

Men det kanske inte är socialt accepterat? RIP och Vila i frid är väl säkra neutrala kort, antar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *