Det står ett nytt kylskåp och surrar i köket

Vi har kämpat på länge med det gamla kylskåpet. Eller ja, allt är relativt. Men det förra kylskåpet – som också fortfarande står inkopplat, i väntan på att det nya ska bli kallt och överflyttningen av mat kan påbörjas – köpte vi sensommar-höst 2002. Jag minns inte exakt när, men det var i alla fall ganska snart efter att vi flyttade hit i juli 2002.

Kylskåpet som fanns här innan dess, alltså det som följde med huset, var monterat i ett högskåp, där det fanns vanligt skåp både ovanför och under, och var alltså i praktiken kanske 90 centimeter högt (ja, jag gissar rejält nu). Det var ett urgammalt kylskåp, med väldigt tjock isolering, och i praktiken kunde man inte ha mer än två mjölkpaket (plus förstås lite annat) i det. Och med tanke på hur gammalt det var, så var det säkert ändå en rejäl energibesparing att byta ut det. Så vi rev ganska kvickt ut hela högskåpet och ersatte med en två meter hög kombinerad kyl-frys. Och den fick sedan hänga kvar även efter köksrenoveringen 2009, fast då med ny placering i rummet.

Nu är det ju inte så att kylskåpet från 2002 funkar felfritt hela tiden. Det har varit reparatörer här flera gånger. Och sedan ett antal år tillbaka så har inte avrinningen funkat som den ska. I bakändan av kylskåpet finns en avrinning, där kondensvatten ska kunna rinna ner i ett hål och sedan försvinna ut bakvägen. Och den konstruktionen har alltså slutat fungera. Reparatör har visserligen varit och åtgärdat det (hmmm…) men det har fortsatt likadant ändå. Och det är lite tradigt att det nästan alltid rinner ut lite vatten från under grönsakslådorna när man öppnar kylskåpet. Så vi har väl varit på väg att ge upp. Sagt att det börjar nog bli dags att byta ut det. För visst, man ska hellre laga än köpa nytt. Men när det liksom inte funkar att laga…? Plus att kylskåpen ju blir energisnålare, och naturskyddsföreningen väl numera säger att det faktiskt vad gäller kylskåp och sånt är vettigt att byta ut efter sju år?

EnergimärkningSå vi kollade upp. Hittade ett kylskåp som skulle ha energiklassning A+++, verkade vettigt i övrigt och dessutom skulle finnas hos den lokala vitvaruhandlaren. Så att vi inte skulle behöva köpa första bästa om det plötsligt blev kris.

I fredags verkade det dock som att krisen hade kommit. På morgonen hade kontrollpanelen på kylskåpet satt igång diskobelysningen, typ. Vi ställde in oss på eventuellt akutbyte. Sedan lugnade det visserligen ner sig, men på eftermiddagen åkte vi och beställde det nya kylskåpet.

Idag har vi fått det levererat. Nu står det i köket och startar upp. Och nu hoppas jag att det här är ett snällt kylskåp som gör vad det ska utan trassel i många många år.

Kylskåp Siemens KG39EBW40

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *