Det är inte lätt att ta reda på det man vill ens i dessa informationstider…

Jag vrider mitt huvud ur led.

Jag vill ju laga mer vegetariskt. För miljöns skull. Men jag vill också veta säkert att mina barn får i sig vad de behöver.

Som jag skrivit tidigare så är de inte glada för linser, bönor, kikärter och sånt. Det kan ibland gå att lura med i små mängder, men inte att ha istället för kött/i lika stor mängd som kött. Kikärtsbiffar har tidigare funkat ibland, men nu vägrar minstingen sådana också.

Nötter gillar de inte heller. Och jag gillar inte smält ost.

Det är mycket möjligt att det protein de får i sig köttvägen andra dagar är tillräckligt. Jag har ju inte tänkt gå över till bara vegetariskt, men jag vill att vi ska kunna äta vegetariskt ett par dagar i veckan eller så.

Men jag skulle ju vilja veta.

Så jag har surfat runt på Livsmedelsverkets webb. Och jag hittar inte det jag söker. Visst, jag kan hitta hur många energiprocent som bör komma från protein. Jag kan hitta vad olika åldergrupper bör äta i energimängd per dag. Och jag kan hitta näringstabellerna där man får veta för varje födoämne vad det innehåller. Men jag tycker inte det känns rimligt att sitta och räkna och räkna och räkna. Det är inte så exakt jag vill ha heller. Jag vill veta på ett ungefär: Hur mycket kött behövs det per dag till en 3-åring respektive en 8-åring? Hur mycket mostvarar det i bönor/linser/liknande? Kan jag ersätta en dags kött med ett ägg? Och så vidare. Och kan jag anta att om de ätit rimliga mängder kött i skolan/på dagis så behöver de egentligen inget riktigt proteintillskott på kvällen, utan klarar sig på en grönsaksrätt utan bönor och linser?

Jag skulle också vilja veta hur viktigt det är att sprida ut proteinet jämt över veckan. Om jag vet att barnen stoppat i sig mer kött än de behöver en dag, är det då okej att de får betydligt mindre protein några dagar senare?

Det är sånt jag funderar på. Jag försöker se till att bli påläst. Men uppenbarligen letar jag info på fel sätt eller på fel ställe.

One response to “Det är inte lätt att ta reda på det man vill ens i dessa informationstider…

  1. Pingback: Sanne skriver » Svar från Livsmedelsverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *