Vem är egentligen sjuk?

En gång i tiden var det så enkelt. Var man sjuk så var man sjuk. Det var innan barnen.

Ja, visst, jag överdriver, det fanns komplikationer då också – men de är fler nu.

Ofta så blir man ju sjuka mer eller mindre samtidigt. Eller, någon i familjen kommer hem med någon sorts smitta och smittar i sin tur ner resten av familjen, så man går om lott. Även om det är en som blir sjuk först, så hinner liksom sällan den personen bli frisk innan nästa person blir sjuk.

Fast så ser inte byråkratin ut. Man måste bestämma sig för VEM som är sjuk. Framför allt måste man bestämma sig för om det är barn eller vuxen som är sjuk. Och förstås även i viss mån vilket barn som är sjukt.

Är man hemma för sjukt barn så är man inte själv sjuk. Oavsett hur trött, snorig, hängig eller kräkig man är. Man får inte vara den som har ansvar för att ta hand om det sjuka barnet om man inte själv är arbetsför. För då kan man ju inte vabba – och alltså inte få ut ersättning. Skulle man vara så sjuk så måste man själv vara sjukskriven. Och då måste den andra föräldern vabba – om man nu är två.

För är man sjukskriven så kan man ju INTE ta hand om barnen. Då ska barnen vara på dagis, fritids etc. Är man sjuk så är man. Orkar man ta hand om barnen är man inte sjuk.

Så har jag i alla fall uppfattat det. Rätta mig gärna om jag har fel.

Och sedan ska man begripa hur det är meningen man ska fylla i när man ska begära ut den tillfälliga föräldrapenningen också. När jag varit hemma och vabbat en dag, min man sedan är hemma med barnet två dagar (men av olika skäl inte ska ta ut någon ersättning), och jag sedan är hemma en dag till med barnet. Fortfarande samma sjukperiod. Ska jag anmäla en ny omgång vab/tfp? Och om jag gör det, ska jag sedan ange det som att jag kommer att ”ansöka om ytterligare dagar i direkt anslutning till den här perioden” eller inte? Det är ju i direkt anslutning till, sjukdomsmässigt, men det är ett par dagar emellan. Tja, hur man ska göra framgår inte. Och när jag häromsistens bestämde mig för att faktiskt ringa och fråga, så var FK:s växel så överbelastad att jag inte ens placerades i kö. Så jag fortsätter som jag gjort hittills: jag fyller i som en ny omgång och ny ansökan för varje period dagar JAG vabbar. Bättre vara på den säkra sidan…

One response to “Vem är egentligen sjuk?