Försvinner de svenska ärtorna med Findus – eller vad händer nu?

Findus. Findus i Bjuv. Findus med ärtorna och en massa andra frysta grönsaker – och en hel massa andra livsmedelsprodukter, förstås. Findus. De lägger ner verksamheten i Bjuv.

Jag är ingen storhandlare av Findusvaror. När det gäller frysta grönsaker köper jag i möjligaste mån ekologiska, och det tror jag aldrig jag sett några från Findus. Och färdigmat köper jag ytterst sällan.

Och ja, det har varit omgångar när Findus gjort bort sig ordentligt, med stora utsläpp som dödat fisk och sånt där. De är ett storföretag. De gör inte allting jättebra alltid, liksom.

Men samtidigt.

I den mån man lyckas få fatt i svenska frysta ärtor – visst brukar det vara Findus?

I den mån man får fatt i frysta grönsaker etc som är märkta med Svenskt Sigill, och till och med klimatcertifierade – visst brukar det vara Findus?

Jag antar att de varorna försvinner nu. Och ja, det tycker jag illa om. Det tror jag är dåligt.

För vi ska ju liksom inte räkna med att de som odlat ärtor för Findus kommer att fortsätta med det. Om man är van att odla en viss gröda för att det finns en viss uppköpare som man har ett avtal med, så är det inte alls säkert att man fortsätter att odla ärtor när uppköparen försvinner. Då kanske man istället börja odla andra grödor. Spannmål. Sockerbetor. Potatis. Inte vet jag, men något där det finns en uppköpare.

Ärtor är en bra gröda. Nyttig. Och vi behöver generellt mer odling av baljväxter, inte mindre. Det går ju bra att odla sånt i Skåne!

I bästa fall fortsätter många av ärtodlarna att odla baljväxter. Vi får små skånska producenter av ärtor, och kanske även bönor och annat. Kanske en del av dem börjar odla ekologiskt. Kanske de går samman och hittar nya bra former, och det kommer en massa gott ur det.

Men det känns som att det är stor risk att det istället bara innebär att vi inte längre kan köpa svenskodlade klimatcertifierade ärtor och liknande. Och det är inte en utveckling jag gillar :-(

One response to “Försvinner de svenska ärtorna med Findus – eller vad händer nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *