Ibland funderar jag över ord och deras användning och betydelser.
Som det här med kung och president. Idag ser vi det som att en kung är någon som kommer ur ett mossigt gammalt system där man ärver kronan/makten och alltså fått sin roll som statschef i arv, baserat på släktskap, inte baserat på meriter. Medan en president är någon som fått sitt ämbete för att folket valt honom.
Men kungamakten/kronan har inte alltid ärvts. En gång i tiden valdes kungen. Visserligen förstås på andra sätt än hur presidenter väljs idag, men ändå. Åtminstone på vissa håll valdes den som ansågs lämpligast till ämbetet till kung.
Och då tänker jag att kung och president egentligen är ord för samma sak, i alla fall från början.
(Och tittar man på bland annat USA och vilka som blir presidenter och presidentkandidater där, så är ju det här med släktskap till tidigare presidenter knappast en helt oviktig faktor…)
3 kommentarer
Jag var tvungen att kolla i svensk etymologisk ordbok (fantastisk bok, rekommenderar den varmt om du inte redan har den hemma :-) ). Orden har helt olika bakgrund, där ”president” kommer från prcedisens, ”sitta framför” och har släkt med residens…
Kung däremot tros komma från ”ålderman för hantverksskrå”, eller gemnska -kunja som kan tydas som son av en förnäm man, man tror att germanerna valde sina kungar ur förnäma släkter.
Så antagligen kommer President från någon som var ordförande för nått sällskap eller så, medan Kung faktiskt kommer ur att man valde förnäma män till att styra sitt land.
Kung kan man ju faktiskt (vad jag vet, kan ha fel) bara vara bli om man är född prins (Prins Daniel blir ju inte kung när Viktoria blir drottning…), medan man ju är ”president” över företag i USA också, jmfr ”Vice President of Motorola” President of General Electric” osv..
Författare
Ja, nu var det ju egentligen inte etymologiskt ursprung på orden jag tänkte på, utan hur de funktionsmässigt fungerar. Och den funktion orden har i Sverige/svenska språket :-)
Och nej, valmonarki (alltså där monarker väljs istället för att ärva titeln) är inte jättevanligt nuförtiden, men det var vanligare förr. https://sv.wikipedia.org/wiki/Valmonarki
Jag förstod det, men jag blev nyfiken ändå :-) Ja, det är väl bara att titta i vår kungalängd, valda kungar hade vi väl ganska länge, även om antagligen de flesta har ”slagits” för att just deras son ska få ta över när de dör…