Just ja, H&M hörde också av sig…

…efter att ha läst inläggen om för få sorters ekokläder och det därtill länkade inlägget om plastkassar. Så här skriver H&M:

Hej Sanne,

Såg att du hade några funderingar kring vårt sortiment med ekologisk bomull för barn samt våra plastpåsar.

Vi tycker att miljöfrågor är väldigt viktiga och blir därför glada när vi får bra feedback från våra kunder. Jag vill därför maila dig lite information om hur vi tänker just kring dessa två saker.

Angående din fråga om påsar; vi uppskattar din synpunkt om att vi skulle kunna fråga varje kund om de vill ha en påse och för den vidare internt till de som arbetar med dessa frågor. Men vill även berätta att H&M använder sedan 2010 påsar av 100% återvunnen plast. Vi har tittat på livscykelanalyser för olika material och dessa visar att återvunnen plast är det bästa materialet ur miljösynpunkt.

Gällande plagg i ekologisk bomull så är nu H&M den största köparen i världen av ekologisk bomull. Det är vi jättestolta över och fortsätter såklart vårt arbete med att ta fram ännu mer plagg i detta material (dock finns det idag begränsad tillgång just på ekologisk bomull så vi jobbar också med mycket andra miljösmarta material).

Då det gäller barnsortimentet så gör vi både plagg som underkläder, tajts och tunnare plagg i ekologisk bomull, men även kraftigare plagg typ stickade tröjor i ekologisk bomull. Däremot kan det vara lite olika vad som finns inne i butik vid olika tillfällen.

Men jag hoppas att du håller utkik och gärna frågar vår personal, vissa plagg kan också innehålla ekologisk bomull som är blandat med något annat material.

Återigen, tack för att du är engagerad i dessa frågor och för dina synpunkter. Hör gärna av dig till oss om du har andra frågor (eller läs mer på vår hemsida under vårt ansvar).

Med vänlig hälsning

NN, H&M pressavdelning

Tack för att ni svarar :-)

Det är förstås jättebra att ni har plastkassar av återvunnen plast. Men (oljebaserad) plast är ju ändå en ändlig resurs, och även med förnybara resurser så är det självklart bättre att inte slösa. Så även om plastpåsarna r bättre än sämst möjliga, så vill jag ändå bara ha en plastpåse de gånger jag faktiskt behöver den – inte alla gånger jag handlar. Ur livscykelanalys måste alternativet ingen påse alls när ingen påse behövs trots allt vara det bättre alternativet. (Om jag precis handlat i en annan affär och har en kasse med plats över därifrån, eller jag har en tygkasse med mig, eller jag kan stoppa mina inköp direkt i ryggsäcken jag har på mig, så behövs inte någon plastkasse från er.)

Och så till kläderna av ekobomull: Jag letar igenom era affärer grundligt, med ganska korta mellanrum, i min jakt på barnkläder i ekobomull. (Jag letar mindre ofta till mig själv, eftersom jag inte växer och därmed inte behöver så mycket kläder, men även till mig håller jag förstås lite koll.) Och det är inte bara en affär, utan åtminstone ett par tre olika i Malmö som jag tittar i. Ofta. Både ”avdelningen för tuffa kläder och rörelsevidd” och ”avdelningen för rosa rysch- och pysch” (jag har bara barn av ett kön men köper från hela ert sortiment); både stl 86-128 och 128-170. Och ibland frågar jag personal, men de har i princip alltid mindre koll än jag själv (eftersom jag när jag frågar redan letat igenom affären, och när jag frågar så börjar de leta…). Och ja, det finns numera stora mängder t-shirts (med lång och kort ärm) i ekobomull, och linnen. Joggingbyxor till de yngre brukar nästan alltid finnas. Skjortor händer att det finns. Strumpor finns periodvis. Kalsonger var länge sedan. Jeans var det flera år sedan. Tjocktröjor tror jag aldrig jag sett? (Ni hade typ collegetröjor med huva och knappsprund i början av sommaren, men de var marginellt tjockare än t-shirts – inga riktiga ”huvtröjor”.)

Missförstå mig inte, jag är jätteglad över de framsteg ni gör. Men det skulle vara himla trevligt om man faktiskt kunde köpa alla de kläder man normalt sett behöver i ekoalternativ – hos er.

För jag hör till dem som trots allt uppskattar att kunna titta på och känna på kläderna i verkligheten innan jag köper, och att kunna smita inom på vägen till tåget för att köpa et som behövs.

 

One response to “Just ja, H&M hörde också av sig…

  1. Pingback: Sanne skriver » Hur svårt kan det vara, H&M?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *