Alla dessa onödiga saker och konstruerade behov

Det är märkligt vad många saker det finns som verkar vara absolut nödvändiga att ha om man ska tro folk i allmänhet – eller reklamen för den delen. Saker som jag klarar mig alldeles utmärkt utan och aldrig har känt behov av. Innebär det att jag helt enkelt inte finns, eftersom man inte klarar sig utan dem?

Ofta verkar det dessutom vara dyra saker. Vilket gör det hela ännu obegripligare. För trots att jag inte köper de där sakerna, så går ändå en hel massa av mina pengar åt. Jag begriper helt enkelt inte hur folk får det att gå ihop ekonomiskt när de lägger så mycket pengar på saker jag inte ser behovet av. För de måste ju samtidigt dessutom lägga pengar på det som faktiskt ÄR nödvändigt. Som mat, boende och boendekostnader, försäkringar och sånt.

En sådan där obegriplig sak är ”hygienartiklar och kosmetika” som någon sorts klump. Ja, en del sådant betraktar jag som mer eller mindre nödvändigt: tvål, mensskydd, och lite grundläggande saker.

Men jag vet inte hur många gånger jag sett reklam för SVINdyra krämer av diverse slag, med olika specialiserade användningsområden, för olika tider på dygnet och så vidare. Och reklamen ger intryck av att… inte ens att det skulle förbättra något att börja använda dylika krämer, utan att det är en fullkomlig självklarhet att alla använder sådana, och de vill bara övertyga mig om att byta till just deras märke. (Nej, jag säger inte att hudkrämer, totalt som grupp, är helt onödigt.)

Det finns förstås många andra exempel på onödigheter, även om min fredagströtta hjärna just nu inte orkar plocka fram dem :-)

Det som i någon mån är ännu obegripligare är att en väldig massa av de här fullkomligt onödiga sakerna finns som miljömärkta alternativ. Jag har gillat svanenFacebook och får alltså deras statusuppdateringar i mitt flöde. Massor med produkter med den gemensamma nämnaren att de är svanenmärkta. Men stora mängder av dem är totalt onödiga saker! Det är ju då till exempel öändliga mängder hudkrämer, men också brun utan sol, hårvax, påkostade bröllop och föreläsningar om mode för kvinnor 55+.

Det får mig att tänka på Bra miljöval och sköljmedel. Länge hade man som princip från naturskyddsföreningen att inte alls miljömärka produkter som man ansåg var onödiga – det miljövänliga alternativet var att låta bli. Därför fanns det inga miljömärkta sköljmedel. Och därav kom det sig att jag, som miljöengagerad ny-vuxen med fasta principer om att köpa miljömärkt, aldrig började köpa sköljmedel.

Det miljövänliga är ibland – ofta – att inte köpa något alls. Speciellt om saken ifråga är onödig.

TILLÄGG:

Och en halvtimme efter att jag publicerat inlägget snubblar jag förstås över den här artikeln :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *