Facebook ändrar betydelsen av ”gilla”

Ibland när jag skrivit en statusuppdatering på Facebook om något tydligt otrevligt – typ ”Hittade äckliga matrester i en burk i kylskåpet” eller ”Är hemma och vabbar med kräksjukt barn” eller ”Missade tåget idag igen!” – får jag ”likes” på detta. ”Musse likes this.”

Hur ska jag tolka det? Gillar Musse att mitt barn är kräksjukt? Gillar Musse att jag berättar om det? Eller vad?

Efter ett tag insåg jag att en möjlig tolkning är att Musse bara vill försäkra sig om att få information om att nåt mer skrivs i tråden. Fast jag är fortfarande inte säker på om detta är anledningen. Och det är inte heller någon garanti för att få veta fortsättningar – Facebook är opålitligt ;-) Jag blir fortfarande konfunderad varje gång jag får ett sådant ”like”. Men jag har lärt mig att ignorera det nu…

Dessutom har jag börjat ändra på min egen användning. Det tycker jag egentligen inte om. Men jag har insett att företags och organisationers Facebook-sidor är en bra kontaktväg: ett bra ställe att ställa frågor och framföra synpunkter. Men då måste jag först klicka på ”like”. Även om det är ett företag jag inte alls gillar.

Att gilla något är helt enkelt grunden för Facebook-världen. Inte konstigt att det blir överdrivet positiva statusuppdateringar som ger en märklig bild av världen. Vill man använda mediet FB får man helt enkelt gilla läget.

2 responses to “Facebook ändrar betydelsen av ”gilla”

  1. Pingback: » Alla dessa onödiga saker och konstruerade behov Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *