Bra bok om att minska energiförbrukningen i gamla hus

Jag läser just nu Energiboken från Svenska byggnadsvårdsföreningen. Jag vill varmt (!) rekommendera den till alla som har eller tänkt skaffa ett gammalt (= inte helt nytt) hus. Det här är boken jag själv önskar att vi hade haft för tio år sedan.

För visst ska man spara energi – vilket när det kommer till hus till stor del handlar om att minska uppvärmningsbehovet. Men det finns andra vägar än att tilläggsisolera eller byta till hypermoderna fönster. Det handlar om saker som tätning av springor, klä sig tillräckligt varmt (en yllekofta är en bra investering!), dra ner värmen i de rum man inte är i och att dra ner rullgardinerna på natten. Investeringar ska vägas mot de utsläpp som görs vid tillverkningen och hur länge investeringen kan väntas hålla – samt inte minst den påverkan den har på hållbarheten hos huset ifråga. Att bevara funktionella hus är också en resursfråga.

Och för den som ska isolera (för självklart behövs det ibland) finns en ordentlig genomgång av olika isoleringsmaterial, med deras för- och nackdelar. Det är något helt annat än den bristfäliga information man får genom att fråga på byggmarknader och läsa villatidningar… Ja, jag känner mig trots allt fortfarande nöjd med våra val, baserat på förutsättningarna i vårt fall, men jag hade velat ha mer saklig och oberoende info, och mer kunskap.

Alltså: om du har ett gammalt hus eller tänkt skaffa det – läs den här boken!

One response to “Bra bok om att minska energiförbrukningen i gamla hus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *