Att välja färger… (Kommentarer välkomna :-))

Jag älskar färger. Jag älskar färgstarka rum, jag vill ha rejält med färg på väggarna. I kontoret där jag sitter nu är det till exempel väldigt GRÖNT (se bild i mitt galleri). För de andra rum som ska renoveras på nedervåningen har jag mer eller mindre klara bilder av vad det ska vara för färger – och det handlar om gult, terrakotta, ultramarint och så vidare. För barnrummen på vinden har jag också en del idéer – det blir förmodligen grönt i det ena och kanske blått i det andra.

Men… vårt blivande sovrum?

Tomt i huvudet.

Det blir ett litet, ganska trångt sovrum. Mestadels snedtak. Träpanel på väggar och i tak. Trägolv. Putsad yttervägg (gavel).

Vi har tänkt stryka taken och snedtaken på ovanvåningen med ett lager vit lioljefärg. Eller möjligen två lager, beroende på hur det ser ut efter första strykningen.

Men sedan då?
Ska vi måla golvet, eller ha det träfärgat?
Och, knepigare: ska vi ha någon färg i övrigt i rummet?

Jag är inte mycket för vita rum. Jag är uppvuxen med vitmålad glasfiberväv och vita strukturtapeter i måååånga rum. Vitt är tråkigt. Jag vill ha färg.

Men i detta lilla rum… Där behövs ljuset. Där får inte färger ta över. Och rummet är så litet att det måste vara enkelt i stilen.

Vi kommer nästan bara att få plats med sängen där. Kanske en fåtölj. Kanske någon liiiten byrå eller nattduksbord. Inget mer.

Kan man då verkligen låta någon vägg få en kraftfullare färg, utan att det tar över för mycket?
Eller ska jag bli tråkig och falla till föga och låta rummet bli vitt? Både tak, snedväggar, ”rakväggar” och gavelväggen i puts?

Vitt har ju förstås fördelen att det är lätt att måla över, när vi kommer på att vi faktiskt VILL ha färg – och VILKEN färg.

Just nu funderar jag på att köra vitt rakt av. Och så träfärgat golv. Och detaljer i engelskt rött – rör till elementen, tröskel, kanske några detaljer på golvet.

Jag vet, det är inte dags att måla än. Men jag måste ju hinna tänka efter innan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *