Om mig och mitt bloggande

Jag tycker och tänker en massa. Här skriver jag ner en del av mina tankar och resonemang.

Jag skriver ofta en stund när tillfälle ges, och publicerar ofta utan att egentligen ha haft eller tagit mig tid att ens läsa igenom det jag skrivit. Det gör att texterna kanske inte alltid är fullt så genomarbetade som jag själv skulle önska – men kanske har jag för höga krav, och tanken med att blogga är väl just att det inte behöver vara en perfekt och slutgiltig text – det går att återkomma när man kommer på vad man glömt.

Jag är grön biolog och miljövetare och jobbar med kommunikation. Jag är dessutom husägare, med tillhörande renovering och trädgårdsskötsel, och tvåbarnsförälder.

Jag skriver periodvis mycket om miljö. (Ja, jag jobbar med miljö.) Jag tycker att det är den allra viktigaste ”frågan” vi har att lösa i vår tid. Jag funderar mycket kring konsumtion och resurshushållning och hur människors vanor påverkar. Läs mer under Miljö.

Jag är självklart också feminist. Det är däremot inte en fråga jag jobbar med eller har något organiserat engagemang för. Men jag tycker en hel del. Praktiskt i min egen tillvaro handlar det mycket om att jag har två barn, som jag i möjligaste mån vill ska få växa upp till att vara sig själva och utveckla sina goda sidor och sina intressen, oavsett klassificeringar utifrån kön. Läs mer under Genus och normer.

Förälder är jag alltså. Är detta en föräldrablogg? Det beror ju på vad man menar :-) Det är en blogg av en förälder. Och som förälder så handlar ju en stor del av min tillvaro om barnen och om hur barnen påverkar livet i övrigt. Men det är inte en blogg som bara handlar om barn och föräldraskap. Jag är inte bara förälder. Det här är min blogg, och den handlar om det som känns angeläget för mig. Och där råkar barn vara en del.

Och så har vi huset och renoveringen och trädgården. Vi har alltså ett hus som började byggas på 1920-talet. Det är en hel massa som behöver fixas. Ibland känns det som att vi kommit långt, ibland känns det som att vi har nästan allt framför oss. Och det är svårt att hinna med renoverandet i vardagstillvaron som ensamförälder till två barn. I grunden gillar jag dock renoverandet. Det som är frustrerande är känslan av att inte hinna fast jag vill. Trädgården är oftast ett ännu värre sorgebarn. Jag får väl trösta mig med att det är bra för den biologiska mångfalden ;-) Renoveringen kan du läsa om här, och här finns första inlägget.

Musik är också viktigt i mitt liv. Tori Amos och Lars Winnerbäck är på något vis husgudarna. Och jag älskar folkmusik, både att lyssna på och dansa till. Jag älskar över huvud taget att dansa, och har tränat balett och jazzdans och liknande under många år (fast inte nu längre). Musiken finns ofta som en bakgrund i livet, men ibland blommar den upp och blir en hjälp i att hantera tillvaron – eller ett sätt att kanalisera glädje.
Och så är jag helt uppenbart ett stort fan av den gamla TV-serien ”Robin of Sherwood”, det är väl bara att erkänna det :-)

I bloggen finns också en hel del texter som handlar om känslor och psykiskt mående. Jag har en ångestdiagnos, och ångesten påverkar förstås mitt liv. Och för några år sedan fick min man cancer och dog. Därför finns det en hel del om sorg i bloggen – och om ensamhet och om att vara ensamförälder till två barn.

16 responses to “Om mig och mitt bloggande

 1. Hej där i bloggvärlden,
  bara råkade snubbla rakt in på glödlampetråden (av den hållbara sorten då, eftersom jag snubblade över den) i min jakt på dokumentären som jag vill se igen. Håller med Du…helt…
  Natthälsning från dator som börjar krångla…SÄKERT chippad med styggchippet.

  Gilla din blogg, fastna för din underrubrik…talande, väckte mersmak i läsandet

 2. Hej!
  Letade info gällande konservburkar och lacket på insidan av dem och det förde mig till din blogg. Låter jätteintressant och jag ska följa dig from nu!

  Jenny

 3. Hej Sanne!

  Tusen tack för att du delar med dig av dina kloka ord. Jag har letat länge efter en blogg där jag kan läsa om och engageras och inspireras av någon som brinner för samma frågor som jag. Och jag tror att den bloggen är hittad! Läser själv en kombinationsutbildning inom biologi och miljövetenskap och det ska bli väldigt kul att följa dig!

  Kämpa på!
  Linda

 4. Åh så glad jag blir! Hittade din blogg av en slump när jag satt och googlade sertralin och planera graviditet. Ibland känns det så ensamt i ångestträsket och att få hitta en blogg som beskriver mycket av det jag känner och tänker om saker var en enorm lättnad!
  Tack!

 5. Anders Åkesson

  Hej

  Spännande tankar du har hållbarhet i flera aspekter. I det fall du har lust till en fika så vore det kul

  Anders Åkesson (mp)

  • Tack :-)
   Fika låter trevligt, men tyvärr har jag svårt att få ihop tiden redan som det är. Men jag behåller tanken, så får vi se framöver :-)

 6. Hej Sanne!
  Jag har tagit några första kliv till att leva mer miljövänligt och ”downshiftat”, och skriver lite då och då om detta i min blogg.
  Just nu är jag på jakt efter gästbloggare för att mina läsare inte ska tröttna på att bara höra från mig, mig och mig hela tiden!
  Så jag skulle helt enkelt vilja fråga om du skulle vilja göra ett gästinlägg?! Antingen väljer du ett ämne, delar ditt bästa tips eller helt enkelt berättar om din livsstil. Självklart får du dessutom ragga fler läsare till din egen sida!!
  Hör gärna av dig!
  Och tack för en fantastisk blogg!!

  • Jag ska fundera på saken :-) Som du kanske märkt bloggar jag inte så mycket för tillfället (annat tar upp tiden), men det låter samtidigt intressant :-)

 7. Hej Sanne,

  Tack för en bra blogg! Med anledning av detta skriver jag för att berätta att din blogg finns med i GreenMatch nominering av de 60 Grönaste Bloggarna 2014.

  Du skriver klokt som stora och små ting, varför du är en viktig del av debatten inom miljö och hållbar utveckling. Du kan se alla nomineringar här: http://www.greenmatch.se/blogg/2015/01/60-groenaste-bloggarna-2014

  Anledningen till listan är att många skriver klokt om miljö och hållbar utveckling, men vi syns alltför lite i den allmänna debatten. Därför skapade vi listan som en eloge till alla goda skribenter.

  Hoppas på många intressanta inlägg framöver och önskar dig en fortsatt god vecka!

  Vänligen,

  Karolina Örsta
  Marknadsansvarig på GreenMatch

 8. Tycker om din blogg. Mycket klokt att läsa! :)