Spröjsar och vinbär

Det har varit lite dåligt med hus- och trädgårdsuppdateringar på ett tag. Visserligen händer det väl inte så hemskt mycket på den fronten, mn främsta anledningen till att jag inte skrivit om det har nog varit att jag inte hunnit eftersom jag haft så mycket annat jag velat skriva.

Läget för verandan är det här:

  • De stora fönstren för ena sidan är klara att sättas upp, bortsett från att kittkanten inte är målad (och det kan ju vänta). De ska målas invändigt minst en gång till sedan, men jag räknar med en hel målning samlat på insidan när allt är på plats. (Samma med utsidan också, faktiskt.) Dessutom saknar vi saker att sätta upp fönstren med, men efter en diskussion häromdagen med den fönsterhantverkare vi anlitar vid behov så vet vi nu tt vi ska sätta upp fönstren med vervlar.
  • De stora fönstren på andra sidan fanns det typ inget kvar av, så nu har vi beställt helt nya av sagda fönsterhantverkare.
  • De smala fönstren som ska sitta på var sida om pardörrarna saknade varsin spröjs (eller, de var så kassa att de behövde bytas). Så mannen har meddelst golvbräda, såg, dremel, morakniv, tålamod, tur och viss skicklighet (?) gjort nya spröjsar och monterat (det ser bättre ut än någon av oss trodde var möjligt). Seda har jag och sjuåringen oljat, och nu idag har jag målat första omgången grönt.

Och så har vi planterat nya vinbärsbuskar. Vi satte en omgång redan 2003, tror jag. Men dels tror jag inte buskarna i sig var de bästa, dels har vi inte haft tid att sköta om dem så mycket. Och framför allt tror jag inte de trivdes så nära buxbomen. Den här gången ska vi istället satsa på att dela in trädgårdslandsrutan i fyra kvarter med bärbuskar och liknande, och göra planterandet pö om pö. Så i det trädgårdsland vi körde upp i våras har vi nu planterat början på den första av fyra ”armar”. (Här hade jag tänkt att det faktiskt skulle komma en skiss, men sedan kom huvudvärken emellan :-( så det får bli en annan dag.) En Ben Gairn (svart), en Titania (svart) och en Rovana (röd). Vi ska fylla på med en Röda Holländska också, när vi fått fatt i en sådan. Barnen hjälpte mig med planteringen.

Huvudvärken, ja. En egen historia. Nu ska jag och huvudvärken sova; vi får ta det en annan dag.

2 responses to “Spröjsar och vinbär

  1. Pingback: » Renovering: veranda och tvättmaskin Sanne skriver

  2. Pingback: Sanne skriver » Vinbärsskörd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *