Frosseri av en godsak i taget kontra en grönsak per måltid

Man ska ju äta mycket frukt och grönt.

Det gör vi generellt sett.

Men vi gör det inte på rätt sätt. Man ska äta lite frukt och grönt till varje måltid. Motsvarande en frukt eller grönsak vid varje måltid, fem gånger om dagen.

Visst har vi ambitionen att äta grönsaker till varje måltid. (Fast till frukost blir det inte så ofta.) Men ibland blir det inte – för att det händer saker på vägen, som treåringskonflikter, trötthet eller glömska, och så vart det liksom inga grönsaker.

Å andra sidan så händer det ganska ofta att våra måltider är ett rent grönsaksfrosseri. Som till exempel varsin majskolv och vars två stora kokta rödbetor till middag. Alla härliga rotsfruktsrätter man kan göra nu på hösten – palsternackslåda, purjolökslåda, eller blandade rotsaker i ugn eller i soppa. Eller när alla i familjen plötsligt minns hur gott det är med råa morötter samtidigt och knapprar i sig ett antal var. Och så vidare.

Jag undrar lite om alla dessa frosseritillfällen är bortkastade om näringssynpunkt… Måste det vara jämt fördelat på livsmedelsverkssätt för att vara nyttigt? Kan vi bara tillgodogöra oss motsvarande en grönsak var tredje timme?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *