Självklart är det inte alltid dåligt att unna sig något!

Det är ju inte unnandet i sig som är problemet. Inte att folk pysslar om sig själva, tar hand om sig, tycker att de är värda det. Det besvärliga är när unnandet innebär negtiva konsekvenser.

Att det kan innebära negativa konsekvenser att unna sig onyttiga godsaker alltför ofta, speciellt i kombination med att unna sig att ta bussen istället för att gå eller cykla, är nog de flesta överens om. Men andra saker man kan unna sig – ja, främst saker, men även till exempel resor och mat (om nu inte mat är saker; det kan säkert diskuteras) – har negativa konsekvenser som inte drabbar den som unnar sig, utan någon annan. Människorna som producerar, eller naturen eller miljön. Överkonsumtion och hutlöst slitochsläng är ju ett gigantiskt hållbarhetsproblem, både vad gäller miljö, ekonomi och det sociala.

Och ibland handlar det ju då om den ännu mer indirekta effekten. När unnandet bekostas av att man köper billigare varor i andra sammanhang – med allt vad det innebär.

Men självklart går det att unna sig saker på ett hållbart sätt. Den där massagen soom jag försöker komma ihåg att unna mig då och då har istället en väldig massa positiva effekter. Jag gynnar en lokal egenföretagare, min kropp mår bra, åtminstone en delav massagetiden är det skönt, jag kopplar av och bort – och de negativa miljöeffekterna får nog ändå betraktas som försumbara. (Och för den som tänker ekonomi och tillväxt och hela fadderullan så ökar det minsann på BNP precis lika bra som om jag hade köpt prylar för pengarna.)

Andra saker jag tycker jag kan unna mig med ganska gott samvete är nya växter till trädgården. Även om de inte alltid odlas på bästa möjliga sätt så bidrar de till biologisk mångfald i trädgården och kan till exempel gynna insekter eller fåglar. Och även om upptaget av koldioxid väl är att betrakta som försumbart så får väl ändå grönska i största allmänhet ses som positivt (och har en massa andra positiva effekter).

God mat kan också vara hållbart unnande – under förutsättning då att det är bra framställd mat. (Jag hoppas att du inte köper jätteräkor när du ska unna dig något?)

Och självklart händer det att jag unnar mig saker som inte är helt bra för miljön. Men det gäller att inte göra det för ofta och att undvika de värsta sakerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *