Apropå det här med Reinfeldts uttalande om att höja pensionsåldern…

…så är min spontana reaktion att det väl i så fall borde vara en bättre lösning att få folk att börja jobba tidigare? Som det är nu så är det jättemånga ungdomar som går arbetslösa och har jättesvårt att komma in på arbetsmarknaden. Och många pluggar, och reser runt i världen, och så vidare, en väldig massa år innan de ens försöker ta sig in på arbetsmarknaden.

Om problemet är att det behöver komma in mer pengar till ”statskassan”, så måste ju det väsentliga vara hur många år man faktiskt praktiskt arbetar och betalar skatt? Inte att man ska jobba så sent som möjligt i livet?

Personligen tycker jag det är bättre om man kan jobba mindre i taget, men mer utspritt över den arbetsföra tiden.

Och för övrigt: om pensionsåldern ska höjas, så måste ju det första steget vara att inte slita ut folk i förväg. Det vill säga bättre villkor för den som blir sjuk, oavsett om det är korta eller långa sjukperioder. Och bättre möjligheter att ta en andningspaus – genom tjänstledighet, friår och sånt – för den som är mitt i arbetslivet. Får man goda chanser att återhämta sig från det som är jobbigt så orkar man längre och mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *