Anonymitet och trovärdighet

Hannah skriver ett inlägg om anonymitet och trovärdighet.

Och jag börjar fundera:

 • Är jag anonym?
 • Är jag trovärdig?

På den första frågan så är väl svaret “mnja”. Jag skriver inte ut mitt fulla namn här, det är helt riktigt. Men för den som vill är det självklart fullt möjligt (och inte ens särskilt svårt) att lägga ihop pusselbitar och ta reda på vem jag är. Jag är också ganska frikostig med att ge länkar till mina egna inlägg i olika sammanhang, och då framgår det ganska tydligt (tycker jag i alla fall) att det är jag som skrivit dem.

Varför skriver jag då inte ut tydligare vem jag är? Tja, därför att i den här bloggen blandar jag högt och lågt. Resonemang, reflektioner, praktiska erfarenheter, rena renoveringsdata och jobbiga känslor. Och då tycker jag inte att jag behöver skylta med mitt namn – och jag ser inte heller någon poäng med det. Ibland skriver jag om frågor som rör mitt jobb – ja, jag jobbar med miljöfrågor – men här i bloggen är jag mitt privata jag, och vill kunna vara just bara jag, utan hänsyn till hur frågorna bör hanteras på jobbet eller de avvägningar som behövs i min roll där. Inte så att något av det jag skriver här på något vis är fel ur mitt jobbs hänseende – tvärtom. Men som sagt var, här behöver jag inte ta hänsyn.

Det är är min frizon. För det jag vill skriva om.

En annan bit av det är att eftersom jag även skriver om min familj så finns det en poäng med att inte alla är lättidentifierade – av hänsyn till dem som ju inte kan välja utan som jag gör valet åt.

Blir jag mindre trovärdig för att jag inte skriver ut mitt fullständiga namn etc? Nej. Varför skulle några bokstäver till göra mig mer trovärdig? Min kunskap och mina erfarenheter sitter självklart inte i mitt namn, eller för den delen i att kunna dubbelkolla mina uppgifter om utbildning och arbetslivserfarenhet. Min trovärdighet sitter i mitt sätt att uttrycka mig och resonera. Antingen gör jag ett trovärdigt intryck eller så gör jag det inte.

Undantaget skulle ju vara om det handlade om att föra fram helt ny fakta som behövde underbyggas med forskningsdata eller liknande.

3 responses to “Anonymitet och trovärdighet

 1. Det var väl ungefär så jag resonerade förut också. Jag borde eventuellt ha lyft upp att det här har att göra med att min blogg har vuxit något oerhört senaste halvåret, och när man plötsligt står i situationen att folk börjar länka en till höger och vänster blir det plötsligt en annan sak.

  • Jo, det förstår jag också. Även om jag tycker att det, rent principiellt, inte borde göra någon skillnad.
   Möjligen skulle jag väl vilja skilja på trovärdighet och tyngd. Trovärdigheten beror rimligen inte på vem man är, men däremot blir tyngden större om man vet vem skribenten är – om skribenten är någon speciellt “viktig”.

   Men självklart beror det på en massa faktorer.

 2. Pingback: Inte så anonymt längre, men det är okej | Sanne skriver

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *