Det finns visst dåligt väder!

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.” Ja, så sägs det.

Jag håller inte med. Självklart finns det dåligt väder.

Men vad som är dåligt beror förstås på vem man är, och när det är.

Bonden vill ju till exempel ha tillräckligt med nederbörd, jämt fördelat över tid – inte för mycket, inte för lite. Som trädgårdsägare håller jag i huvudsak med. Jag tycker om att det regnar. Då slipper jag vattna. Vattningen tar tid och kostar dessutom pengar (och det är ju på det hela taget korkat att vattna med vatten som är renat för att kunna drickas). Däremot tycker jag inte att ösregn är kul den dagen vi ska på utflykt. Visst kan man sätta på sig regnkläder, men att klä in sig i en massa skrymmande lager, som måste plockas av när man ska kissa, och som man måste kånka på om det sedan blir finare, är trots allt en nödlösning och inte alls det man drömde om när man planerade utflykten.

Allt för varma sommardagar är jag däremot inte alls särskilt förtjust i. Över 25 grader är mestadels plågsamt. Man orkar inte göra mycket och det är jobbigt att andas. Och om solen gassar då är egentligen den rätta klädseln heltäckande, för att skydda sig – men det är ju samtidigt för varmt. Inte heller inomhus är det trevligt sådana dagar.

Och snöstormarna på vintern… inte hjälper det med kläder för att hantera dem. Den som är klok och förståndig håller sig i möjligaste mån inomhus.

Snö är för övrigt trevligt bara en begränsad tid. Jag tycker att en månads vinter är lagom. Många människor skulle inte hålla med mig. Men det betyder ju inte att jag har rätt och de har fel. Bara att vi är olika. Och andra kläder gör inte mig plötsligt mer förtjust i snö.

För övrigt: de där odåliga kläderna som man antas använda för att vädret inte ska vara dåligt – vilka är det? Jag tror att det är moderna funktionskläder. I många fall fulla med otrevliga kemikalier. Inte alls bra, med andra ord.

Jag undrar vem som egentligen myntade det där ordspråket. Mina misstankar går till en kläd- och skobransch som vill sälja kläder med nya funktioner, och många olika klädsorter. Om man etablerar idén att man är en latmask och snåljåp som stannar inne i vissa väder för att man inte lagt ner en massa pengar på massor med olika sorters utekläder, så säljer man förstås mer.

Jag tycker att det verkar rimligare att tycka att det finns dåligt väder – väder när man faktiskt helst stannar inne om man inte absolut måste ut. Och det är självklart upp till var och en att utifrån personlighet, jobb och annat bestämma vad den tycker är dåligt väder.

5 responses to “Det finns visst dåligt väder!

  1. Pingback: Sanne skriver » Väder och värderingar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *