Sommarnyheter: idyller och farligheter

Det är sommar och nyhetstorka. Då tar man till en massa klassiska sommarnyheter. Sånt där som egentligen är ickenyheter, eller som har en ytterst vag koppling till sommaren.

Till exempel kunde man för ett tag sedan läsa följande:

Det gäller att vara försiktig när man snickrar på sommartorpet på semestern. Förutom självklara risker som skärskador eller brutna ben kan fixaren också drabbas av bland annat sjukdomarna sorkfeber och harpest.

Sorkfeber sprids via avföringen från olika gnagare och kan drabba den som exempelvis ska riva upp ett gammalt golv.

Ja, det är säkert sant att man kan drabbas av sorkfeber. Men det är ju knappast en sommargrej. Vi är många som inte har sommartorp – men som ändå renoverar. Och vi renoverar inte bara på sommaren (även om det förstås ofta blir mer när man har semester och mer tid). Dessutom finns det ju många som rotar på ställen där gnagare vistas av andra skäl, under hela året. Alltså: Visst är det relevant att påpeka att man kan drabbas av sorkfeber – men vinklingen kändes väldigt långsökt, minskade nyhetsvärdet och gjorde nog att många berörda inte läste den alls. (I vårt fall så fanns det ju en hel del gnagare, men vi hittade inget bajs. Min gissning är att de mössen och den råttan varit döda så länge att allt bajs redan sedan länge förmultnat.) – Men det kanske bara är sommartorpare som är en intressant läsargrupp, vad vet jag?

Häromsistens kunde vi också läsa i Aftonbladet om alla andra faror som lurar i sommarstugan:

Så giftig är din sommarstuga

Se upp – ditt semesterparadis kan vara fullproppat av dolda kemikalier

Cancerframkallande träplank och hormonstörande leksaker. Livet på landet är fullproppat med giftiga kemikalier.

/—/

Trodde du att livet på landet var i samklang med naturen? Tänk om. Afton­bladet har låtit Kemikalieinspektionen lista alla giftbomber i stugmiljön. Och det finns en hel del att se upp med: plastleksaker, impregnerat trä och starka rengöringsmedel.

De radar sedan upp diverse faror:

  • Tändvätska, som barn kan få för sig att dricka
  • Leksaker som badbollar – fulla med ftalater
  • Nybyggen med tryckimpregnerat trä
  • Epoxiharts som används vid lagning av plastbåtar
  • Bekämpningsmedel i trädgården
  • Rengöringsmedel för husfasader och bilar
  • Cement och kalkbruk
  • Grovrengöring inomhus (!)

Och visst, det är viktiga och farliga saker de tar upp. Men vilka av de här är särskilt relevanta för just sommarstugan? Det allra mesta är väl relevant större delen av året. Och borde dessutom vara gammal skåpmat (ifråga om farlighet) för de allra flesta.

I Sydsvenskan skrevs det häromsistens om landet och sommarstuga som sommaridyll:

Bilden är djupt rotad: sommarlov betyder smultron på strån, bad och svensk landsbygd, kryddat med en och annan utlandscharter. Men det är ett medelklassideal som långt ifrån alla kan leva upp till i dag.

Möjligen är den idealbilden djupt rotad bland inbitna stadsbor. I min bekantskapskrets har sommarstuga hört till ovanligheterna – bor man på landet har man oftast inte en sommarstuga. Och visst, vi har kanske inte varit representativa där vi bott heller – men det ”vanligt” folk runtom drömt om har inte heller varit någon idealiserad lantlig vistelse.

Ja, jag trivs på landet. Men landet är ingen idyll av det slag en del stadsbor verkar föreställa sig. Och landet finns året om – och det är inte bara sommaren som är trevlig.

One response to “Sommarnyheter: idyller och farligheter

  1. Pingback: Sanne skriver » Varför är den uppgiften alls intressant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *