Förnyelsebar bomull, Ikea?

Ikea går för närvarande ut på diverse ställen och göra reklam för bäddset med namnet DVALA:

DVALA bäddtextilier är tillverkade av förnyelsebar bomull som odlas med mer hållbara metoder än vanlig bomull.

Förnyelsebar bomull? Vad menar ni?

Förnyelsebar (eller kortare förnybar) brukar man till exempel använda om sånt som har vuxit nu (typ biobränslen), till skillnad från saker som plockas upp ur marken och som varit undangömt i miljontal år (kol och olja). Förnybara resurser kan återgå i kretsloppet efter att de använts.

Och ja, visst är bomull förnyelsebar – den har vuxit nu, den kan brytas ner eller eldas upp nu, och så kan nya växter ta upp koldioxiden igen om några år. Men det gäller ju all bomull. Oavsett vad Ikea menar (och jag undrar verkligen vad de menar) så är detta inget om skiljer just den här produkten från andra bomullsprodukter.

Det känns tyvärr väldigt mycket som att Ikea slänger ur sig snygga floskler som de tror att folk ska gå på.

Vad gäller de mer hållbara metoderna så skulle jag tycka det vore relevant med någon form av märkning eller certifiering. Det gör det lättare för mig som konsument att jämföra deras produkter med andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *