Det är sånt här som sabbar mitt förtroende för undersökningar och enkäter.

Yougov har skickat en ny undersökning. (Ja, det händer att jag fortfarande svarar på sådana, trots det jag tidigare skrivit, men jag är numera hård: tycker jag underökningen är skit, eller ren reklam, så läger jag av mitt i och svarar inte klart.)

Det börjar vettigt. De frågar om vem jag skulle rösta på idag, vem jag röstaxde på sist, vilken partiledare jag har störst förtroende för, vilka frågor jag anser vara viktigast i nuläget. Sedan går de över på regionalpolitik och ställer likartade frågor. Fine.

Sedan börjar de ställa frågor om olika skånska städer. Om var jag kan tänka mig att bo, jobba etc. Tja, det är väl okej, om än inte så väl genomarbetat. Men jag börjar känna mig lite tveksam.

Och så kommer då den här frågan:Dåliga svarsalternativ

Här tar det stopp.

För jag har ärligt talat ingen aning om allt.

Jag är född och uppvuxen i Skåne, och har bott i Skåne i hela mitt liv bortsett från ungefä fem år.

Helsingborg har jag haft på några mils avstånd under uppväxten. Men det är snart tjugo år sedan. Jag vet i princip inget om hur Helsingborg är idag. Jag kan, baserat på mina erfarenheter från den tiden, säga att jag tycker staden har (eller hade) en trevlig stadskärna och ett bra nöjes- och kulturutbud.

Kristianstad har jag varit i enstaka gånger, alla gångerna under de senaste femton åren. Aldrig mer än några få timmar åt gången. Alltid i jobbsammanhang; på stan har jag möjligen ätit lunch (det var nog tolv år sedan). Jag har ingen säger ingen uppfattning om Kristianstad.

Landskrona är staden man åkte på karneval till när jag var yngre, och staden man åker från när man ska till Ven. I övrigt vet jag två saker: de verkar jobba aktivt med miljöfrågor, och tidningarna skriver om sociala problem med invandrarkoppling (för att förenkla riktigt ordentligt). I övrigt har jag inte den blekaste.

Lund har jag bott i – under ett års tid. Det är länge sedan. Det var ett intensivt år, när jag egentligen var ganska lite i Lund (ja, trots att jag bodde där). Jag kan uttala mig om att det var en okej stad att plugga i (fast jag hann inte uppleva mycket av det), trevlig stadskärna och inte så jätteimponerande kulturliv från mitt perspektiv. Då. För femton år sedan.

I Malmö har jag bott, också ett knappt år. Malmö har jag också hunnit uppleva mer av, eftersom jag jobbar där sedan tio år. Men trots att jag alltså vistas där nästan varje vardag så kan jag inte uttala mig om mer än typ hälften av punkterna i listan. Och än mindre kan jag uttala mig om Malmö i jämförelse med de andra städerna i listan. Att jämföra något jag känner till med något jag inte alls känner till blir ju bara bisarrt. Meningslöst. Och framför allt, hur jag än gör det så blir det en lögn.

Men för att kunna gå vidare i undersökningen så måste jag göra just det. Jag ska bocka för vilka städer jag anser stämmer in på de olika påståendena.

Det finns inget ”Vet inte”-alternativ. Det finns bara bocka för eller inte bocka för. Och så alternativet att jag inte anser att någon av städerna stämmer in.

Så för de städer jag inte har en aning MÅSTE jag alltså ändå svara att jag antingen känner mig trygg i dem, eller att jag inte gör det. At de har prisvärda bostäder eller att de inte har det. Och så vidare. Annars kan jag inte delta i undersökningen.

Och det här används förstås sedan för att via vad folk tycker om de olika städerna. Skåningarna tycker si eller så om Landskrona. Bara XX % av skåningarna tycker att Kristianstad är en stad de känner sig trygga i. Och så vidare.

Det tas som sanningar. För det här är ju vad skåningarna har svarat!

Grejen är ju att de allra flesta förmodligen bara svarar för de städer de känner till. Vilket innebär att de städer folk inte känner till så bra får samma dåliga betyg som städer som folk faktiskt är missnöjda med. Eller, så tror jag folk gör. Men det kvittar egentligen. Poängen är att folk tvingas ta ställning till saker de inte vet eller tycker något om. Och då är det fruktansvärt illa att dra slutsatser av resultatet. För det kommer att dras slutsatser av resultatet, det är jag övertygad om :-(

Jag ställer i alla fall inte upp på det här. Anledningen till att jag ”gått med” i yougovs panel är att jag gärna vill vara med och tala om vad folk tycker är viktigt. Visst är det angeläget att ta chansen att tala om att jag tycker miljöfrågan är den viktigaste politiska frågan.

Men jag gör det INTE på bekostnad av att de ska tvinga mig att skapa mig fördomar i de fall jag inte har och inte kan ha en åsikt.

Så därför avbryter jag den här undersökningen. Samt hoppas att fler än jag kan tänka sig att uppmärksamma bristen på tillförlitlighet i den här sortens undersökningar.

 

One response to “Det är sånt här som sabbar mitt förtroende för undersökningar och enkäter.

  1. Pingback: Dåliga argument för vit jul | Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *