Om några dagar ska visst vintern komma

Snö. Eller kyla. Eller kanske båda delar.

Och då kommer de. Kommentarerna om att ”Jamen det ser ni väl att vi inte har någon global uppvärmning. Jag hörde något om en ny istid, och det verkar ju stämma.”

Ja. Fast väder är inte samma som klimat. Och klimatprognoserna har inte sagt att all snö ska försvinna nu.

Däremot om några decennier, typ. Eller om ett halvt sekel.

Och hittills stämmer klimatscenariona tydligen bra. För bra, eller vad man ska säga – vi följer tydligen snarast värstascenariona.

Jag tror inte världen går under 21 december – det finns det inga skäl att tro. Jag tror inte heller att jorden går under om 50 eller 100 år. Däremot tror jag att det är stor risk att många av de stora viktiga ekosystemen har kollapsat om hundra år, och att den mänskliga civilisationen på många sätt ligger risigt till. Men nejdå, jorden går inte under. Vi kommer förmodligen inte att spränga planeten i bitar, och vi kommer inte att lyckas utplåna allt liv.

Men jag skulle önska att folk tog sitt förnuft till fånga och började göra annorlunda. Så att framtidsutsikterna kunde se lite bättre ut.

Det känns liksom väldigt dumt att sabba all vettig framtid ur mänskligt perspektiv på att kunna låta köpfesten pågå max nåt decennium till…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *