Julrevben (hoppas jag)

I morse blandade jag ihop följande:

  • Rivet skal och pressad saft från en (ekologisk) citron
  • 2 dl balsamvinäger
  • 1 bit färsk ingefära, skalad och tunt skivad
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 st röd chili, klippt i smala strimlor (kärnade bara ur den lite halvslarvigt)
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk paprikapulver
  • ca 1 msk honung
  • ca 1/4 dl muscovadosocker
  • ½ tsk kumminfrön

Så tog jag upp ett rejält paket tjocka revben ur frysen, öppnde påsen, hällde i gucket och satte dit gummibandet igen. Jag la hela paketet i en rostfritt tråg (för säkerhets skull), och så fick det ligga där och tina under dagen. Då och då vände jag paketet på andra hållet.

När jag fram på seneftermiddagen stoppat in skinkan i ugnen (ugnstermometer i, folie om, rostfri form under, in i 180 graders ugn), tog jag en emaljerad stekgryta (den minsta av mina stora ;-)). I botten på den värmde jag det kylda överblivna stekfettet från köttbullarna och smorde in botten. Sedan la jag i själva revbensköttstycket. På sidorna la jag ett litet äple (klyftat och sedan skuret i tunna skivor) och fyra pyttesmå schalottenlökar (skalade och halverade). Sedan hällde jag på marinadgucket runtom, och så på med locket. Och så ställde jag in revbensgrytan bredvid skinkan. Där fick den stå hela tiden skinkan stod inne (vilket slutade på ungefär 3 timmar och 20 minuter), samte ungefär en timme till på eftervärme.

Jag vet fortfarande inte hur den smakar. Men det luktar och ser vääldigt lovande ut, måste jag säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *