Och vem ska bestämma vem du får bjuda på din fest?

Har du fest ibland? Eller bjudning, eller middag, eller nåt annat. Sociala sammankomster där du umgås med andra människor.

Vilka bjuder du då? Eller, vilka är välkomna? Och vem bestämmer det?

Min gissning är att det är du som bestämmer. Eller, om du är gift eller sambo eller har en partner, så bestämmer ni tillsammans. Men ändå. Vilka som är välkomna är du med och bestämmer. Och min gissning är det baserar på vilka du gillar att umgås med. Människor du trivs med, har roligt med, eller får ut något av att umgås med. Inte människor som behandlar dig som skit. Inte människor du alltid blir ovän med. (Däremot är det fullt möjligt att det finns någon person som bjuds med för att inte ”bli över”. Någon som kanske inte har jättemånga vänner, någon som riskerar att sitta själv annars.)

Skulle du gilla om det istället var någon annan som dikterade vilka du måste bjuda? Någon som satte upp regler för vilka du skulle bjuda eller umgås med. Har du fest måste du bjuda alla på jobbet. (Ja, även han som brukar komma med obehagliga kommentarer eller hon som alltid ska skryta om sig själv och trycka ner dig.) Eller alla granarna. Eller alla i släkten. (Inklusive kusinen som du aldrig dragit jämt med men som ändå tvingats tillbringa varenda sommar med.)

Okej, jag vet ju inte vad du tycker. Du kanske tycker det låter lockande?

Det gör i alla fall inte jag. Jag vill själv välja vilka jag umgås med. Ordnar jag fest och anstränger mig att göra det trevligt, laga mat och så vidare, så är det ju för att jag vill att det ska vara trevligt. Annars kan jag ju lika gärna låta bli.

Och ja, jag tycker det är självklart.

Men tydligen är det många som inte tycker det är självklart när det kommer till barn. För när det gäller barn så ska alla tvingas bjuda alla. Det vill säga alla i klassen. Även om ”klassen” är människor som klumpats ihop av andra och som kanske faktiskt inte alls fungerar ihop. Även om man kanske har de allra flesta av sina riktiga vänner utanför klassen, kanske utanför skolan. Det ska till och med ställas upp regler för vilka som ska bjudas och hur kalasen eller festerna ska gå till. regler som ska gälla alla som går i samma klass eller samma skola.

Ursäkta?

Bara för att man är barn är man inte livegen.

Bara för att man är i en sådan ålder att man har skolplikt innebär det inte att hela ens liv ska försiggå inom skolans mentala murar. Man får faktiskt ha ett liv utanför också. Det är till och med så att jag tycker det är viktigt att man får ett liv utanför skolan. Tid som inte skolan bestämmer över. Sånt där som kallas fritid. Sånt där som man bestämmer över själv.

Ja, saker som görs på skolans område kan skolan bestämma över. Ja, sådant som sker inom skoltid kan skolan bestämma över. Men nej, sådant som ligger utanför skoltid kan och ska inte skolan bestämma över.

Och nej, här har skolan heller aldrig försökt sig på det, tack och lov. Vi har inga problem av det slaget här – jag bara hör de här diskussionerna från andra håll, men här är det lugnt. Det enda som sagts här är att om man inte tänker bjuda alla i klassen så får man inte dela ut inbjudningarna på skolan (och då sammaledes på dagis), utan då får man distribuera inbjudningarna på annat sätt. Vilket jag tycker är fullkomligt självklart.

Men alltså, jag utgår från att mina barn är kompetenta människor. Då kan jag inte sätta upp regler över vilka de ska bjuda på sina fester. För det skulle jag aldrig nånsin acceptera att någon gjorde för mig.

Det handlar om att respektera mina barn och betrakta dem som mäniskor, inte som utställningsexemplar att visa upp för andra eller någon sorts socialt experiment. Hur ska jag kunna uppmuntra dem att bli egna individer, följa sin egen vilja, lita på sig själva – och sedan bestämma regler för vem de ska bjuda när de vill fira födelsedag?

För övrigt: massor med människor tycker att det är jätteviktigt att barnen inte ska vara kvar för länge på dagis och fritids – men hur går det ihop med att styra upp saker som händer på fritiden enligt regler som beslutas inom den där sfären som de inte ka vara för många timmar inom?

Läs även Kalas och den viktiga principen om att bjuda alla

2 responses to “Och vem ska bestämma vem du får bjuda på din fest?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *