Förkylningar och manlighet

Får man verkligen må så här? Är det inte typ brott mot nån konvention?

Nåt i den stilen skrev min man häromdagen på facebook, som en beklagan över andningsproblem och muskelvärk och annan skit orsakad av något av de virus som valsar runt. Det vill säga förmodligen antingen det jag hade förra veckan, eller det jag har nu.

Och då var det någon som kommenterade något om det här med ynkliga män och förkylningar kontra kvinnor och graviditeter. Typ du ska inte klaga, jämfört med en förlossning är det där inget, men män är så sjåpiga med förkylningar.

Jag har aldrig fattat det här med män och förkylningar. Alltså den här ständigt refererade ”sanningen” att det ska vara extra synd om män när de är förkylda/att de ska vara extra sjåpiga när de är förkylda/whatever. Var kommer den idén ifrån? Det stämmer liksom inte på några människor som jag träffat på, men ändå upprepas det igen och igen.

Jag är också sunkig och gnällig när jag är förkyld. Det är för jävla eländigt när ögonen rinner och jag inte kan andas ordentligt!

Jag har fött två barn. Det är bland det absolut värsta jag varit med om, och jag trodde knappt jag skulle överleva första gången. Det hindrar inte att jag tycker förkylningar är skitjobbiga. Att jag har upplevt något som är mycket värre gör inte att jag inte har behov av at beklaga mig och gnälla när jag är förkyld. Inte heller tycker jag att det tar bort andras rätt att gnälla. Det är det här med i-landsproblem: bara för att det finns människor i Afrika som svälter så betyder det inte att vi i de rika länderna aldrig får klaga över något.

Jag ser verkligen inga skäl att bita ihop och hålla käft istället för att beklaga mig när jag är förkyld. Nog för att jag har mycket av duktig flicka-syndrom och är bra på att bita ihop och klara mig själv – men inte ens jag ser någon poäng med att låtsas som att allt är okej när en förkylning gör livet för jävligt.

Men kanske är det där skon klämmer när det kommer till det här med män och förkylningar: män har helt enkelt aldrig fått lära sig att de borde hålla käft och bita ihop. De gnäller när de har behov av det. Medan många kvinnor har lärt sig att de ska låta bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *