Stumpaljus

Jag gör stumpaljus. För tillfället har jag en bytta för stearinsmältning ståendes i en gryta med vattenbad mest hela tiden. Så där så att när jag får en stund över så smälter jag lite gamla stumpar eller något trasigt ljus och fyller på ljusformen och gör ett nytt ljus.

Blockljus. Inga komplicerade grejer.

Det är ett sånt där logiskt och självklart sätt att ta tillvara det som blivit över.
Och samtidigt vet jag inte om det lönar sig, när man räknar på det. För det kostar ju energi att smälta ljusmassan.

Fast det är ett mysigt pyssel. Trivsamt.

Kanske kan det vara okej att göra ändå, även om jag inte kan garantera att man går plus på det miljömässigt sett?

För övrigt funderar jag ibland på om man borde samla ihop ljusstumpar även från andra. Det borde ju finnas rätt stora mängder att ta av, kan man tycka. Och det vore lättare att göra ljusgjutning rationellt om man gjorde det i större skala – smälta större mängder åt gången, utbyttja energin bättre. Fast då skulle man förstås behöva fler ljusformar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *