Stat, samhällsbyggande, ansvar och jobb…

Jaha, SJ ska dra ner. För de får bara göra lönsamma saker. Så de måste spara pengar. Och alltså kommer de att avskeda en massa människor.

Samtidigt sägs det, gång på gång, att jobben är SÅ viktiga, att vi måste få fler människor i arbete, och så vidare. Och det görs oändliga mängder mer eller mindre vettiga insatser för att folk ska få jobb. Som sänka avgifter och skatter, turnéer där man pratar med viktiga personer om ditten och datten, och förstås åtgärder som går ut på att folk ska ha åtminstone nåt som liknar ett arbete att gå till.

Och samtidigt försvinner alltså riktiga jobb, som jobb hos SJ. För att SJ har ett lönsamhetskrav, på kort sikt.

På bara lite längre sikt är det förstås en enorm fördel att behålla järnvägen, till och med på den kassa nivå den befinner sig idag, om vi ska flytta över allt mer trafik till järnväg. Vilket är en nödvändighet.

Jag fattar inte alls logiken. Det är så grava feltänk i det här så jag kan inte greppa det.
Vad har hänt med långsiktighet, överblick och samhällsbyggande? Det är ju det staten ska syssla med – det är därför vi har en stat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *