Frankrike: biljetter och pass

Ja, min ambition var ju att blogga flitigt om strapatserna inför Frankrikeresan. Men nu blir det ju inte alltid som man tänkt sig: man hinner eller orkar inte den dag man har saker i färskt minne, och ju längre tid som går desto mindre hinner man, ju mindre angeläget känns det och desto svårare att få det gjort.

Så, vi kör en snabb sammanfattning:

Nattågsbiljetter bokade vi via bahn.de, alltså direkt på nätet. Vi kommer att åka nattåg Berlin-Paris (och motsatt riktning på vägen tillbaka). Det är visserligen inte närmsta vägen att åka om Berlin, men det finns flera skäl till att vi väljer den varianten: 1. Den nattågstur som skulle innebära ”närmst” resrutt skulle innebära att vi var tvungna att åka med dyrare sovvagn – samtidigt som det inte skulle finnas fyrpersonskupéer (utan mestadels trepersoners, vilket känns osmidigt för en familj på fyra). 2. Vi skulle kunna genskjuta tåget från Berlin mot Paris senare på kvällen, i Hannover eller Göttingen, men det skulle innebära att vi skulle befinna oss på någon mindre station sent på kvällen, efter stationens stängningsdags – och det känns faktiskt inte lockande alls.

Genom att ta tåget från Berlin så kan vi åka fyrapersoners liggvagnskupé till en rimlig slant, kliva på i dräglig tid på kvälen (någon gång vid åtta) och vara framme i Paris lagom tid nästa morgon (efter nio). Vilket känns alldeles lagom.

Platsbiljetten (alltså utöver interrailkort) kostar här 150 euro i första riktningen och 170 i andra riktningen (totalt för hela familjen).

Vi har också platsbiljett för sträckan Paris-S:t Brieuc. Det gjorde vi per telefon hos SJ. (Det funkade inte att boka via nätet hos det franska tågbolaget och få skickat, annat än om vi gick inte från den brittiska versionen av sidan – och då var vi tvungna att få biljetterna skickade till Storbritannien. Och när vi ringde det franska bolaget och frågade, så sa de att vi var tvungna att boka på plats strax innan tåget skulle gå – vilket verkade vara en väldigt dålig idé eftersom Interrail.eu informerade om att de TGV-platser som är avsatta för interrailkunder bör bokas ett par månader i förväg eftersom de går år skitsnabbt.) Jag minns just nu inte för stunden vad dessa biljetter kostade men det var inga löjliga sumor i alla fall.

Övriga sträckor kommer vi att åka platsbiljettlöst, med bara interrailkort. Men innan vi kunde skaffa interrailkort så behövde vi skaffa pass, för när man bestäler interrailkorten måste man ange passnummer.

En snabb koll visade att ingen i familjen hade giltiga pass. För tre av oss hade de gått ut 2012, och den fjärde har aldrig haft nåt. (För mig, som hade pass utfärdat 2007, innan förra Frankrikeresan, innebar detta i praktiken att detta pass varit engångspass: jag har inte åkt någon mer stans jag behövt pass till sedan dess.) Pass gick dock snabbt och smidigt att fixa på närmsta passkontor, en vanlig vardag när de hade öppet till 19, och vi behövde bara vänta en halv minut efter att ha tagit nummerlapp innan det var vår tur.

Och så när passen sedan blivit uthämtade ett par veckor senare, så beställde vi interrailkort. Två vuxna, två barn (4-11 år). Kort för 10 resdagar inom 22 dagar. Vuxen 3565 kr, barn 1805 kr.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *