Jävla ftalatelände!

I somras, i Frankrike, fastnade tioåringen för Loom bands (pun not intended). Det var hemma hos barnens syssling (dryga fem år gammal) som intresset väcktes. Först var tioåringen inte intresserad, men sedan tyckte han det var kul.

Och jag tänkte… jag tänkte, ja, det är någon sorts plast, men herregud, så illa kan det väl inte gärna vara, det är ju bara typ gummiband. Fast jag våndades och tänkte att det nog var dumt – mensvalde och förträngde det. För jag tänkte att det är bra med något annat som intresserar än bara datorspel och andra liknande. Något praktiskt och konkret. Så han köpte några förpackningar med mitt goda minne, och jag köpte några åt dem tillsammans.

Och nu kommer rapporterna. Labprover visar att en del av loombanden innehåller 50% ftalater.

50 procent!!

Så vad gör jag nu?

Nej, det går inte att veta om detta gäller “våra” band. Jag tror inte ens vi har förpackningarna kvar. Och de som gjort proverna får tydligen ändå inte avslöja vilka märken det rör sig om (hur går det ihop med informationsplikten?):

Det känns ju inte så jävla bra att barnen ska gå omkring med armband med 50% ftalater.

Läs mer:

Loom bands – fun fashion or a danger to health?

“œLoom band” phthalates case shows chemical regulation isn”™t working

2 responses to “Jävla ftalatelände!

  1. Pingback: Sanne skriver » Föräldraskap, egna pengar och egna val

  2. Media har ju en förmåga att formulera sig så att det blir största möjliga nyhetsvärde i det de skriver, så mitt första tips är att man som orolig förälder läser på lite extra. T ex i den andra länken i inlägget, där det lite längre ner i texten konstateras (om än inte jättetydligt) att det inte är själva gummisnoddarna det rör sig om, utan nåt sorts berlocker som man alltså kan köpa till (eller i a f kunde köpa i den butik i Storbritannien som nu dragit tillbaka prudukten) och hänga fast på armbanden; ” It is clear that loom bands (or at least their charms) are breaching this regulation.”
    Men det är förstås mer uppseendeväckande med rubriken “Loom bands farliga!!” än “Berlocker som man kan sätta fast på loom bands är farliga!!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *