Enskilda avlopp – nåt man klagar på men aldrig egentligen diskuterar på riktigt

Man pratar ofta i miljösammanhang om vilket problem enskilda avlopp är – enskilda avlopp är en sån där sak som liksom per definition är något dåligt och problematiskt, något som måste åtgärdas. Eller något som helst inte alls borde finnas.

Men alltid när man pratar om vad som händer med det vi spolar ut, så är det vad som händer med avlopp som går till avloppsreningsverk som tas upp. Tops som ställer till med problem. Mikropartiklar från fleecen vi tvättar som till slut hamnar i vattendragen. Hur hög reningsgraden är för olika näringsämnen och läkemedel och så vidare. Det är alltid en standardlägenhet i en stad som är exemplet – och de enskilda avloppen finns liksom inte.

Hur ska vi kunna se vad som är ett problem, förstå hur det funkar, se vilka skillnader som finns och hitta lösningar på problem som det aldrig pratas om? Hur ska vi på landet ens bry oss om ingen ens bryr sig om att beskriva vår verklighet? Det här bli faktiskt en del i problematiken med att det upplevs finnas ett landsbygdsförakt: lantisars avlopp är bara ett problem, nåt man gnäller på, men inte verkligen vill hjälpa till med.

Jag tycker det här med enskilda avlopp och hur vi bäst löser dem är jätteintressant! Jag är väldigt intresserad av att veta vad som händer med det jag spolar ut i avloppet – jag som har trekammarbrunn och därefter någon sorts markbädd, varefter avloppsvattnet fortsätter filtrera ner genom jordlagren:

  • Om jag skulle slänga tops i toaletten (vilket jag förstås inte gör) så skulle de väl fastna i trekammanbrunnen och tids nog hämtas av slambilen?
  • Om jag tvättar fleecekläder och bidrar till mikroskräp som sköljs ut med avloppet, kommer detta mikroskräp verkligen också att till slut hamna i havet, det vill säga infiltrerar det verkligen igenom marken till något vattendrag? Måste inte det bero på markens struktur och var vattnet slutligen hamnar och en massa sånt?
  • Mina läkemedelsrester, var hamnar de? Bryts de på något vis ner i marken?

Det finns många sorters enskilda avlopp. Det är nästan omöjligt att få en vettig överblick som privatperson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *