Vad har hänt med Fujitsus miljöengegemang?

För kanske ett par år sedan var jag på ett seminarium i Malmö om miljömärkning, ordnat av Svanen. Bland de som pratade var några exempel på företag med svanenmärkta produkter. Ett av dess företag var Fujitsu, som imponerade rejält med sitt miljötänkt och sin märkning av (alla?) datorer.

Den här veckan har jag alltså köpt mig en ”ny” begagnad dator. Och det kom att bli en Fujitsu. Inte av miljöskäl, för köper man begagnat har man trots allt inte riktigt samma urval som om man köper nytt, och jag satsade på något med rätt storlek, rätt systemkrav och som verkade lagom trevligt att skriva på. Men visst, det faktum att Fujitsu gjort ett gott intryck var säkert också en liten faktor.

När jag fått hem min ”nya” dator och testat den och trivdes med den, så fick jag för mig att jag skulle gå in på Svanens webb och kolla om den faktiskit var svanenmärkt, eller i största allmänhet kolla läget för miljömärkta datorer.

De visade sig att det inte finns några svanenmärkta datorer längre. Alls.

En gissning från Svanen själva är att det handlar om att det tog för lång tid med ansökan för varje ny modell, samtidigt som varje modell har kort försäljningstid. Och ja, det är förstås möjligt.

Svanen föreslår istället att man ska leta efter datorer med TCO Developments märkning om man vill ha miljöbra datorer.

Går man in på TCO Developments sida för sökning bland certifierade produkter verkar det dock bara finnas Fujitsu inom en kategori: Displays.

Vad har egentligen hänt med Fujitsus miljöintresse? Handlar det om en tillfällig svacka? Byte mellan olika system? Eller är det helt enkelt så att Fujitsu slutat bry sig? Och i så fall varför?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *