Älskade radio

Jag är en radiolyssnare. (Även om jag just nu lyssnar på en skiva.)

Att lyssna på radio gör en sådan gigantisk skillnad. Medan jag står i köket och lagar mat eller diskar, så kan jag höra samtal om allt mellan himmel och jord. Småprat och trams, intrikata genomgångar av någon märklighet hos en djurart i en avlägsen del av världen, eller rapportering från stora världshändelser. Allt medan disken blir ren och bänkytorna avtorkade. Jag kan lyssna precis så mycket eller lite jag vill; ibland fastnar jag kanske i något lite extra spännande och glömmer helt bort vad jag egentligen gör eller borde göra, och ibland är radion ointressant och jag glömmer bort att lyssna.

Ett bra radioprogram kan få det där eländiga i att behöva ta hand  om tråkgöra vid tiotiden på kvällen till något rätt okej. Kvällsreprisen av sommarprogrammen är typiskt en sådan sak.

Och ganska ofta står jag och lagar mat till det finska programmet på P4 vd 18.15. Jag förstår inte ett ord finska, och länge bytte jag radiokanal när det blev finska, men jag har insett att det är ganska trevligt att fylla köket med finsktalande. Radion kan vara ett trevligt sällskap utan att jag förstår vad som sägs. (Och ja, de pratar lite svenska mellan varven också.)

Och ja, det är alltid Sveriges radio. Inga jävla reklamkanaler. (Och tyvärr inte heller dansk radio, eftersom mottagningen är för dålig.) I första hand oftast P3, och därefter P4, P1 och P2. Fast det beror ju på tidpunkt :-)

Dock är jag ganskadålig på att lyssna på längre analyser på P1. Då tenderar jag tt bli irriterad när jag inte håller med, och det funkar så dåligt ihop med att göra andra saker samtidigt. Det är trots allt ett engagerat slölyssnande jag är ute efter, när jag har radion som sällskap i vardagssysslorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *