Tänk om bara de bästa fick lov att säljas

När vi stod därute för en stund sedan och bytte däck, så stod jag och funderade över vilka däck det är vi har. Jag minns att innan vi köpte dem så var det en massa funderande kring vilka däck det skulle vara. När man ska välja däck måste man ju väga samman både vilka producenter som fasat ut olämpliga ämnen och oljor, vilka däck som bidrar till en låg energiförbrukning vid körning, vilka som verkligen har bra (bäst) väggrepp, och så vidare. En väldig massa saker att ta reda på och väga samman – och som varje konsument behöver göra själv. Plus att det till detta kommer vilka däck som faktiskt går att köpa där man bor.

Och då började jag fundera på upphandling. Offentlig upphandling tycks ju ibland gå ut bara på att få fram den billigaste leverantören (även om det faktiskt går att ställa andra krav). Och det har en massa stora nackdelar, som till exempel företag som slås ut för att de inte satsar på eller kan eller vill pressa priserna (till exempel för att de faktiskt vill ha en vettg personalpolitik). Men det anses liksom okej, eftersom det handlar om att offentliga pengar ska man hushålla med, och då är det viktigt att komma ”billigt” undan, i kronor och ören räknat.

För mig är det viktigt att hushålla med jordens resurser och att inte skada natur och miljö. Så jag började fundera på om man kunde göra något likadant fast ännu större. Att man varje år testade alla produkter på ett visst område – som i det här fallet däck. Och så korade man de låt säga tre bästa – och sedan var det bara de tre som fick säljas. För att bara det som är allra bäst för miljön ska få tillverkas och säljas. Och de andra är välkomna tillbaka nästa år och göra nya försök.

Nej, jag vet att det inte skulle funka. Jag vet att det är nästintill förbjudet att ens knysta om den här sortens tankar, för det är ju KOMMUNISTISKT gubevars att BESTÄMMA vilka som får tillverka och sälja saker, rena rama DIKTATUREN och så vidare. Och det sortens fasoner är liksom bara tillåtna om det går ut på att spara eller tjäna pengar.

Och visst, jag inser att en massa företag skulle riskera att slås ut. Och det är ju inte heller okej. Fast det är lite märkligt att det är okej när det handlar om att pressa priserna på offentlig verksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *