Borde man inte ha rutinmässig service på datorer?

Har man bil så vet man sannolikt om att en bil bör servas då och då: med ett visst tidsintervall eller efter en viss körsträcka. Har man en modern bil talar bilen själv om när det börjar bli dags (vår bil ”hojtar till” med ett litet rödblinkande textmeddelande varje gång vi startar den för tillfället för att påtala att det börjar bli dags).

Med datorer funkar det annorlunda. Har man en dator på jobbet så byts den sannolikt ut efter tre eller fyra år, vare sig man vill eller inte. Och i bästa fall går den sedan vidare till ett företag som går igenom den, uppgraderar den och sedan säljer den vidare. Har man en dator privat så kämpar man sannolikt på med den längre. Men tids nog blir den för seg, börjar krångla och kraschar sedan helt – om man inte gett upp innan dess.

Nu ska man förstås inte jämföra en dator med en bil – men för många är det nog lika viktigt att datorn funkar som att bilen gör det. Och visst, vi ska kanske inte riktigt vänta oss samma livslängd på en dator som på en bil – framför allt inte eftersom utvecklingen hos datorer går så snabbt. Men i alla fall: vore det inte bra med någon sorts motsvarande service på datorer som den på bilar? Att man med någon sorts fastställda tidsintervall lämnade in datorn för genomgång: behöver några delar ”smörjas”, lagas eller bytas? Behöver något uppdateras? Och på så sätt kan man förlänga livet på datorn.

Ja, jag vet att det finns många hinder. Ett är nog att datorer generellt sett trots allt är för billiga för att folk ska vara beredda att betala det servicen skulle kosta. En annan är att laptops (som jag gissar är det de flesta har nuförtiden?) väl generellt inte är gjorda för att delar ska kunna bytas. Men tänk vilken nytta det skulle kunna göra!

Men det kräver förstås en hel del förändringar för att bli verklighet. Annorlunda utformning av datorerna, antar jag. Men också ändringar i skattesystemet, så att själva datorerna blir dyrare och servicen billigare. Knappast populära förändringar i ett samhälle där vi lärt oss att ny teknik är billig :-/

Och jag vet, det finns folk som själva servar och uppgraderar sina datorer. Men tyvärr är det en alldeles för liten skara – och vi kan liksom inte alla vara datorskruvare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *