Black friday – kan vi inte ha vår egen tolkning?

Idag är det tydligen Black Friday. En amerikansk (USA:nsk) tradition grundad i att det är en klämdag när folk har tid att shoppa och affärerna därför kör rea/stora erbjudanden – om jag fattat det rätt. Ungefär som mellandagarna här? Och numera satsar tydligen många svenska affärer på att ”hänga på” med Black Friday-erbjudanden. Mer konsumtion. Precis vad vi inte behöver.

Men eftersom benämningen Black Friday tydligen trots allt landat i Sverige, så tänker jag föreslå en alternativ tolkning och användning av dagen: Idag är den svarta fredagen. Den sista helmörka dagen innan vi börjar tända julbelysning av diverse slag inför första advent. Idag är det alltså en mörk dag, i den fysikaliska aspekten av det. Och det tycker jag vi kan göra fullt ut: släcka lite extra nog, njuta av att mysa i mörkret – innan vi i helgen tänder de ljus som behövs i mörkret.

 

4 responses to “Black friday – kan vi inte ha vår egen tolkning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *