Pinsamt, Mats Skogkär

Idag skriver Mats Skogkär så här i Sydsvenskan:

Kungliga Tekniska högskolan, KTH, vill ha fler kvinnliga studenter, så på lördagen anordnades en teknikfestival för att inspirera tjejer att söka sig till tekniska utbildningar.

Dragplåster var ett par av Sveriges mest briljanta kvinnliga ingenjörer.

Nej, det där sista var förstås bara hittepå. Det var svenska världsstjärnan Robyn och hennes artistkollega, Little Jinder som anlitats för att locka deltagare.

Den som vill vara elak, vilket vore mig fjärran, skulle fråga om inte detta val av lockbete är ett utslag av de förväntningar som finns om att tjejer egentligen inte är särskilt intresserade av teknik. Alltså ungefär det mönster KTH säger sig vilja bryta med festivalen.

Om Mats Skogkär hade gjort den minsta lilla research om Teklafestivalen hade han vetat att festivalen arrangeras av KTH och Robyn tillsammans. Alltså: Robyn är en av arrangörerna, inte ett dragplåster. Detta kan man läsa både på teklafestivalens webbplats och i pressmeddelandet om festivalen (och Mats Skogkär länkar till båda, men har uppenbarligen inte läst).

Och vidare är Robyn inte bara arrangör – utan initiativtagare:

Tekla Festival was held for the first time in 2015, on the initiative of Robyn and Lina Thomsgård in close collaboration with KTH.

Rubriken på Mats Skogkärs text är ”Ett jämställdhetsproblem. Eller två.”. Jag skulle vilja hävda att Mats Skogkärs fördomar, som när han i det här fallet bara antar att en framgångsrik kvinna i ett tekniksammanhang är ett dragplåster, hindrar honom från att göra det som bör vara självklart för den som skriver i en tidning som Sydsvenskan, nämligen att ta reda på fakta. Och därmed blir han också ett jämställdhetsproblem.

3 responses to “Pinsamt, Mats Skogkär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *