Sista årets prioriteringar

Den 2 juni förra året. Vi hade varit hos läkaren, du, jag och din mamma, och fått liksom slutgiltigt besked om diagnos och läget och så där. Dyster jävla skit, för att uttrycka det milt.

”Jaha, vad gör vi nu?”, tror jag din mamma sa.

”Åker och köper lammkött och kokar dillkött”, sa jag.

Nu hittade vi inget lammkött, så det blev nog högrev istället. Men ändå. Poängen var ungefär fortsätta göra vanliga saker, sådant vi gillar, sådant som gör helt vanliga dagar värda att leva. Saker som ger gläde i stunden.

Man kan förstås fundera till leda på om vi verkligen använde det där sista året rätt. Det fanns förmodligen ännu rättare sätt att använda det. Vi kunde ha hunnit få ut mer, hunnit prata mer, uppleva mer, maximera mer.

Men vi fortsatte som vanligt, i den utsträckning det var möjligt. Fortsatte i våra strävanden. Komma vidare här hemma med uthusdörrar som behövde byggas, fönster som behövde målas. Jag fortsatte med viktiga saker på mitt jobb. Du fortsatte under hösten att arbeta 25%, hjälpte studenter vidare, fortsatte utveckla undervisning på områden du brann för, fortsatte vara en av kollegorna. Vi fortsatte ha en vardag, ett lågintensivt vardagslivspussel, ett syfte och en riktning. Vi fortsatte vara vi, du och jag. Inte mer än innan men inte heller mindre. Inget himlastormande och inget märkligt.

Som sagt var, kanske var det inte den bästa prioriteringen. Men det var en tydlig prioritering som jag tror vi var väldigt överens om, ven om jag inte riktigt ens kan minns att vi diskuterat den. Det vr en prioritering som gjorde att vi hade en riktning, ett fokus. Det underlättade förmodligen väldigt mycket i att få saker att funka. Och det är inte omöjligt att det hindrade mig från att falla ner i en ångest- och depressionssvacka.

Och att ramla ner i en sådan hade i sin tur varit en väldigt dålig prioritering :-D Jag är väldigt glad att jag inte ägnade hela ditt sista år åt det. Istället fortsatte både du och jag att leva. Och det allra mesta jag minns från det gångna året är förknippat med varma, glada eller stolta känslor, på ett eller annat sätt.

Det är gott nog så. Det är nog sammantaget mer än man kan begära av sig själv givet omständigheterna?

6 responses to “Sista årets prioriteringar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *