Citronkakor

Häromdagen hittade jag av en händelse ett recept på citronkakor. På en amerikansk sida, med amerikanska mått och amerikanska ingredienser. Idag har jag testat att baka dem, anpassade till svenska förutsättningar. Det innebar bland annat att jag skippade den gula karamellfärgen och att jag ersatte ”pure lemon extract” (som visst mestadels består av sprit) med mer pressad citron.

  • 150 g smör
  • 2½ dl socker
  • zest från 2 (ganska små) ekologiska citroner
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 37,5 ml pressad citron
  • knappt 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 4 msk florsocker (fast det gick åt mer)

Kör smör, socker och zest i matberedaren. Tillsätt sägg, äggula och pressad citron och kör igen. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bytta. Häll i detta i matberedaren och kör.

Gör 24 klickar av degen och rulla dem en och en i florsockret. Lägg på plåt med bakplåtspapper. (Två plåtar.) Grädda ca 15 minuter på 180-190 grader (ja, det behövdes så länge, men kolla dem gärna tidigare för säkerhets skull). Låt svalna på plåten.

Kakorna blir ganska stora. Och goda. Men en är liksom ganska lagom.

One response to “Citronkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *