Lägg av med gnället!

”Det finns en meningsfullhet i det totalt meningslösa”, säger Martin Berg, docent i sociologi.

Citatet är hämtat från ett sexsidigt reportage i dagens Sydsvenskan om Pokémon Go (som jag ännu inte kan hitta på nätet, så länk kommer senare Nu finns artikeln här). Ett välbalanserat och bra reportage.

Jag kan börja med att säga att jag inte testat Pokémon Go. Min sommar har inte varit normal, och även om jag tänkt att jag kanske också borde testa, så har det inte blivit. Det är å andra sidan oväsentligt för mina reflektioner.

Men när jag läser texten funderar jag mycket över vad människor anser vara meningsfullt och vad som anses vara okej att lägga tid på.

En vanlig uppfattning verkar vara att det är bortkastat att lägga tid på sånt som Pokémon Go när världen ser ut som den gör och det är så mycket annat som behöver förändras eller göras.

Jag är en av de där som sedan länge – många år – försöker lägga min tid och mitt engagemang på saker som behöver förändras. Ganska mycket miljöområdet. Det är ärligt talat inte okomplicerat ur socialt acceptanshänseende. Gör man det ses man som konstig och asocial.

Jag har många gånger upplevt mig som misslyckad för att jag hellre lägger min tid på att förändra världen än på att sitta och slöprata runt ett bord med en öl på stan. För det i sin tur är inte min grej.

Att umgås, i form av att sitta och spela sällskapsspel – kortspel, den försvunna diamanten, monopol och TP – det är sånt som betraktas som bra saker. Då är man social och umgås. Oavsett att man slösar bort tiden och inte förändrar världen. Men att ut och gå tillsammans med vänner och spela spel som Pokémon Go ses uppenbarligen inte alls som lika bra.

Och det här med att läsa böcker hela dagarna, som sågs som slöseri när jag var liten, det är numera något synnerligen fint.

Ibland blir jag så trött på ert gnäll, världen. Så trött på alla idéer om vad som är fint eller fult, allt placerande i fack och värderande. Kan vi inte bara nöja oss med att vi är olika, funkar olika, trivs med olika saker?

Man kan ägna sin tid åt att aktivt förändra saker till det bättre. Man kan också ägna sin tid åt att vara det samhälle vi vill ha, där människor är glada och umgås och trivs. Båda delar är bra och viktiga. Det behöver inte vara en motsättning, och vi behöver inte klanka ner på varandra.

Problemet är varken de som försöker göra världen bättre eller de som lever här och nu och är glada. Problemet är de som aktivt förstör världen.

4 responses to “Lägg av med gnället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *