De pinsamma utmaningsbilderna på facebook – vad är det som är pinsamt?

För tillfället svämmar Facebook över av bilder på folk från när de var barn eller unga. ”Utmaningen antagen!” skriver de och postar en bild på sig själva.

Jag har inte koll på vad utmaningen i sig egentligen går ut på. Men de bilder som postas är i alla fall fullt normala bilder på barn och tonåringar i olika åldrar. Många klassiska skolfotograferingsporträtt, och uppklädda barn till skolavslutningar, och annat liknande. Men också en hel del vardagsbilder.

Påfallande ofta ackompanjeras bilden också av kommentarer från personen själv om att bilden är pinsam, skämsig, genant, och så vidare.

Det där fascinerar mig. Det där märkliga nästan inbyggda antagandet eller kravet på att vi alla ska skämmas över hur vi såg ut när vi var tio eller tretton eller femton eller arton. För att vi hade en viss frisyr eller en viss typ av tröja eller för att vi såg ut som femtonåringar gör. Eller vad det nu är som är pinsamt. Det är liksom obligatoriskt att man ska skämmas över det – det är så man gör, så det ska vara.

Och bilderna får sedan mängder av kommentarer som talar om att du ju var jättesöt/jättefin/jättecool. För det hör också till: så ska det vara.

Och jag tänker att det vore trevligare om vi inte behövde skämmas över hur vi såg ut då. Och så undrar jag hur många som verkligen skäms, och hur många som skriver så för att vi liksom lärt oss att det ska vara så.

One response to “De pinsamma utmaningsbilderna på facebook – vad är det som är pinsamt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *