Inte bara journalister

Kersti Forsberg på City Skåne klagar på att folk söker journalisttjänster på kvalifikationer som att de ”alltid gillat att skriva” eller är ”van dagtidningsläsare”. Kersti verkar tro att detta bara är ett fenomen som gäller just journalisttjänster.

Jag tror att fenomenet finns inom många yrkesgrupper. Jag kan i alla fall intyga att det finns när det gäller arbete inom miljöområdet. Det finns en hel del människor som söker tjänster som egentligen kräver flera års högskole-/universitetsstudier inom miljö med kvalifikationer som ”jag gick en kurs om miljö på komvux för tio år sedan” eller ”jag har alltid tyckt miljöfrågor är viktiga”.

Jag tror det finns två förklaringar till dessa ansökningar. Den ena är att folk inte fattat det här med utbildningar, kompetens, kunskap etc och tror (felaktigt, förstås) att det där kan väl inte vara så svårt. Den andra är nog tyvärr att de är arbetslösa och har krav på sig att söka en massa jobb. Jag har själv, för tio år sedan när jag var arbetslös, fått anvisat jobb från arbetsförmedligen som jag inte alls var kompetent eller behörig att söka. Arbetsförmedligen har tyvärr inte alltid så god förståelse när det kommer till akademiska utbildningar och vad de innebär. Och när arbetsförmedlingen har bestämt att man bör söka ett jobb, så brukar det vara säkrast att söka det. (Eller i alla fall var det så förr – jag vet inte hur det är idag.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *