Olika regler för olika personer

Jag hör till vanligt folk. Ja, i alla fall ur vissa aspekter. För mig gäller till exempel vanliga trafikregler när jag kör bil. Exempelvis finns en regel om jag ska ge tecken för att visa att jag ska svänga.

Denna regel gäller inte för alla, det har jag förstått. Det finns flera andra varianter på vad som gäller:

  • En del bilförare ska ge tecken precis när de svänger – eller snarast så svänger de med hjälp av blinkersen.
  • En del bilförare behöver bara ge tecken om det finns någon väldigt nära dem. Det finns flera specialfall av denna regel, till exempel att bara behöva ge tecken om det finns en annan stor och dyr bil i närheten. De allra flesta inom denna grupp behöver i alla fall inte ge tecken om det bara finns gångtrafikanter eller cyklister.
  • Och så finns det förstås de som inte behöver ge tecken alls.

Jag ska erkänna att jag aldrig har fattat hur den där gruppuppdelningen görs och hur man får veta vilken grupp man ska tillhöra. Jag minns inte att det togs upp något om olika varianter på körskolan. Men reglerna har kanske ändrats sedan dess, det är ju tio år sedan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *