Hygien

Det är så mycket fokus på kroppsvård och hygien och hygienartiklar och sånt. Överallt. I reklam, tv, tidningar, bloggar… Ska man tro mediabilden så använder folk kopiösa mängder produkter och duschar hela tiden. Gör folk verkligen det?

Jag ska väl börja med att tala om för nopooare att ja, jag känner till nopoo, men jag är för lat. Det känns för omständigt i mina ögon/öron/whatever. Jag är lat. När jag väl tvättar håret så ska det vara enkelt :-) Och det låter som att de som nopooar generellt också verkar betrakta det som att det vanliga/normala är en stor användning av diverse produkter. Men nej, jag ska inte uttala mig en massa om nopoo, för jag har huvudakligen hållit mig borta från de diskussionerna. Jag tycker helt enkelt det är för tråkigt och ointressant. Och verkar handla så mycket om utseende…?

Men tja, som någon sorts motvikt till mediabilden av hur man ska göra (hur folk gör?!) så tänkte jag berätta vad jag använder och gör och så där. Reklamtroende hygienfanatiker varnas.

Jag tvättar håret, en till två gånger i veckan. Med miljömärkt schampo (svanen eller bra miljöval).

Jag duschar något oftare än jag tvättar håret. Men nästan aldrig mer än tre gånger i veckan, om det inte är extremfall (typ väldigt dammigt renoveringsjobb eller så). Och ja, det händer absolut att det är mindre än tre gånger på en vecka också. Jag använder duschtvål när jag duschar. Miljömärkt.

Ansiktet tvättar jag sällan avsiktligt. När jag duschar blir ansiktet blött; ännu mer när jag tvättar håret. Men jag ids inte tvåla och greja (eller, det är extremt sällsynt). När jag kliver ur duschen torkar jag ansiktet ordentligt med frottéhandduken. Då är ansiktet alltså typ vattenångat/uppblött och sedan frotterat. Räcker så.

Jag tvättar händerna vid behov, förstås :-) (Och eftersom jag har lite bakterienoja så blir det kanske ibland snarast oftare än nödvändigt.)

Vintertid smörjer jag händerna vid behov med fet kräm. (Jag får självsprickor som blöder av kombinationen kall torr luft och tvättning med tvål upprepade gånger. Blir värre när man har blöjbarn. Får se hur den här vintern blir nu när vi inte har blöjbarn.) Ibland använder jag bivaxcerat på läpparna, också främst vintertid.

And that’s about it.

Nej, jag använder ingen deo. Ja, det händer vid extremt få tillfällen att jag smörjer kroppen med något annat. Som olivolja. Eller någon annan hudkräm om jag hittar det. Som sagt, extremt sällsynt. Det händer också att jag tvättar händerna med såpa – när jag målat och vill få bort färg. (Såpa är för övrigt den enda ”kemikalie” vi använder för städning. Ja, och så ättika och stålull och vanligt handdiskmedel. Flytande tvättmedel till tvätten – men inget sköljmedel – och maskindiskmedelstabletter till maskindisken.)

Jag borstar håret. Efter att jag tvättat håret torkar jag det (tyvärr) ofta med hårfön, för om jag går och lägger mig med blött hår, eller går ut med blött hår. så blir jag förkyld. Slår aldrig fel.

3 responses to “Hygien

  1. Pingback: Sanne skriver » Hår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *