Tights

En gång i tiden hade man tights när man tränade.

Eller ja, jag har det fortfarande (så omodern är jag!).

Tights var på den tiden tajta hellånga byxor men utan fot. Normalt slutade de vid fotknölen eller något ovanför. Men det fanns också tights som gick ner om foten, med hål för hälen, och för tårna förstås.

Tights var inte strumpbyxor. Strumpbyxor hade ju helfot. Strumpbyxor kunde vara tunna, av ”nylon”, eller tjocka, av typ bomull. Och ingetdera hade man att träna i. Undantaget var sådana trikåer som man hade på baletten eller sådana hudfärgade dansstrumpbyxor man ibland hade på scen. Den tjocka sortens strumpbyxor (som en del för övrigt kallade kalasbyxor) var svåra att få tag i, i alla fall om man ville ha något vettigt.

Idag är tights något annat, det har jag insett på sistone när jag försökt handla. Tights verkar numera vara den gängse beteckningen på strumpbyxor. Står det tights på förpackningen så har de helfot. Vill man att de ska sluta vid fotknälen/före hälen så heter de leggings.

Numera finns det stora utbudet (fortfarande) på det som HETER tights. Det vill säga fotlösa saker är det svårt att hitta snygga. Men strumpbyxor finns det i gigantiska mängder varianter.

Och jag som inte gillar strumpbyxor :-(

One response to “Tights

  1. Pingback: » Om mod och mode Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *